Welk hout voor buiten?

Van terrasmeubelen tot overkappingen, schuren, schuttingen en andere aanbouw kun je zelf een heleboel aanschaffen en zelf maken van hout. Maar welke soort gebruik je dan?

Dat hangt af van een aantal zaken. Want het ene hout is het andere niet, zowel qua kleur als uitstraling maar ook op het gebied van duurzaamheid. Wat je maar wilt kopen of persoonlijk in elkaar gaat zetten, moet namelijk een stevige basis hebben die ook tegen de wisselende elementen opgewassen is. Zowel hitte als kou, vorst en regen gaan hun invloed op het materiaal uitoefenen. Hoe lang gaat je hout dan nog ongeveer mee? Dat hangt af van de duurzaamheidsklasse.

Duurzaamheidsklasse

Aan iedere houtsoort wordt een cijfer toegekend dat de houdbaarheid ervan weergeeft. Hoe lager dit cijfer, hoe langer het hout meegaat, gerekend in jaren. Om je een beeld te geven van wat je van welke duurzaamheidsklasse kunt verwachten, hebben we dit overzichtelijk voor je opgesteld in de volgende tabel:

  • Duurzaamheidsklasse 1: een houtsoort die langer dan 25 jaar meegaat in de open lucht, Belangrijke voorbeelden zijn hardhout en houtcomposiet. Voluit heet dit materiaal hout-kunststof-composiet en wordt vaak afgekort met HKC. Het is hetzelfde als het Engelse WPC (wood-plastic composite).
  • Duurzaamheidsklasse 2: valt je houtsoort hieronder, dan heb je tussen de 10 en 25 jaar om er volop van te genieten. Geïmpregneerd zachthout valt hieronder.
  • Duurzaamheidsklasse 3: onder andere Larikshout en gewaxt hout. Deze soorten blijven in topconditie voor een duur van tussen de 10 en 15 jaar.
  • Duurzaamheidsklasse 4: grenen, vuren en andere soorten die onder deze klasse vallen houden het tussen de 5 en 10 jaar uit.
  • Duurzaamheidsklasse 5: met onbehandeld hout kun je maximaal 5 jaar uit de voeten.

De duurzaamheidsklasse is alom erkend in Nederland en wordt gebezigd door alle houtleveranciers en bouwmarkten. Bovendien is deze classificering gebaseerd op hout dat geen contact heeft met grond of water. Is dat juist wel het geval, dan mag je ervan uitgaan dat de levensduur van het hout hierdoor beperkt wordt. Houd hier dan ook rekening mee!

Hieronder behandelen we in het kort de populairste houtsoorten.

Lariks/Douglas hout

Deze houtsoort kenmerkt zich door zijn duurzaamheid, watervastheid en sterkte. Je kunt er tussen de 10 en 15 jaar mee doen en je hoeft het niet te behandelen. Tenzij een deel ervan in de bodem van je tuin komt te staan, dan is een bescherming met behulp van bruinoleum aan te raden.

Wordt je hout na verloop van tijd grijzer? Dan hoef je het nog niet direct af te schrijven. Wel zou je met een beits deze verkleuring tegen kunnen gaan.

Geïmpregneerd hout

Het grote voordeel aan dit type – veelal grenen- of vurenhout – is dat het met een impregneermiddel wordt beschermd tegen insecten en schimmels. Maar ook geïmpregneerd hout kan na een tijdje vergrijzen, wat met een beits eenvoudig te verhelpen is. Zo is het direct beter beschermd tegen vocht. Zodra je gaat zagen en boren, dien je wel de plekken waar je dit doet opnieuw te impregneren.

Pas dit type hout nooit toe in combinatie met water, bijvoorbeeld in de vorm van een steiger of vlonder! Daarvoor kun je veel beter hardhout gebruiken.

Hardhout

Nu we het er toch over hebben! We kunnen maar één nadeel aan hardhout bedenken en dat is het feit dat de prijs wat hoger komt te liggen dan bij zijn concullega’s. Echter, je hebt er jarenlang profijt van, dus dat zou geen enkel probleem moeten zijn. Hardhout is stevig, duurzaam en zeer onderhoudsarm. Bovendien kun je er werkelijk alle constructies mee op poten zetten en zul je er minstens een kwart eeuw plezier aan beleven!