Wanneer buxus snoeien?

De uitstraling van jouw haag is natuurlijk erg belangrijk voor je en daarom moet er voldoende zorg worden besteed aan het onderhoud ervan. Lees hier alles over hoe, wat en wanneer!

Waar het ene blad verdort, zul je daar bij de buxus geen last van hebben. Deze blijft het hele jaar prachtig groen! Maar die aangelijnde en dikke vorm is dan weer niet zo vanzelfsprekend. Hier komt het nodige snoeiwerk bij kijken. Uiteraard begin je niet aan een dergelijke klus zonder degelijk gereedschap. Zorg dat je over een scherpe haagschaar beschikt, waarmee je jouw buxus precies het uiterlijk geeft dat schitterend bij de rest van jouw tuin past.

Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar wanneer snoei ik nou mijn buxus?

Oh ja, dat was de centrale vraag, sorry. In principe mag je dat zelf weten, zolang je het maar minstens twee keer per jaar doet. Het liefste vier keer, voor een optimaal resultaat. We raden je aan om de eerste keer bij te knippen in mei. Doe dat nog eens in het begin van september en eventueel nog eens twee keer tussendoor. De regel is dat hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller deze zal worden. Het bijhouden van deze haagplant is dus cruciaal als je deze in stijl wilt houden!

Benodigdheden

We hadden het al over het belang van een scherpe haagschaar. Daarnaast moet ook een emmer vol water tot je vaste arsenaal gaan behoren. Hiermee haal je de sappen van de buxus snel en gemakkelijk van je schaar af. Die blijven er namelijk nogal gemakkelijk aan plakken en zolang je gereedschap goed schoon is, blijft het perfect scherp. Daarmee voorkom je weer dat je om de haverklap een nieuwe hoeft te kopen. Scheelt weer in de centen!

Volgorde

Genoeg snoeien zorgt, zoals we al zeiden, voor een mooie en volle haag. Het mooiste resultaat bereik je door eerst de zijkanten te snoeien en daarna pas de bovenkant. Om je haag zo waterpas mogelijk te krijgen, is het wel van belang dat je je schaar constant op dezelfde hoogte houdt.

Uiteraard houd je het niet alleen bij bijsnijden maar wil je ook de groei van je haag stimuleren. Dat doe je door koemestkorrels te strooien zodra je klaar bent met knippen. Om de groeirichting te beïnvloeden zou je nog een touwtje kunnen spannen.