Wanneer vlinderstruik snoeien?

De groei en bloei van deze prachtige plant is nauwelijks bij te houden! Het zorgt voor een behoorlijke blikvanger in je tuin. Waarom zou je die dan in willen korten?

Juist om deze te behouden. Dat geldt voor zoveel planten. En ook voor je haar! Maar laten we ons even focussen op je vlinderstruik, ofwel je Buddleja. We zeiden al dat die een behoorlijk centrale plek in je tuin inneemt, omdat niet alleen het oog er naartoe wordt getrokken maar ook, zoals de naam al zegt, vlinders. Hieronder leggen we kort maar krachtig uit hoe en wanneer je deze kleurrijke bloem het beste kunt snoeien.

Bloeiperiode

In de nazomer komt de vlinderstruik tot bloei, te zien aan het eind van de scheuten. Hoe meer je er daarvan ziet, hoe meer bloemen de struik zal aanmaken. Om de bloei van de Buddleja in stand te houden en te verjongen, zul je die moeten snoeien. Doe je dat niet dan veroudert íe, wat redelijk vanzelfsprekend is met voorgaande in het achterhoofd. Dit houdt in dat de bloei wordt gestopt en dat de vlinderstruik van binnen kaal wordt.

Aangezien de takken van de struik kunnen invriezen, is het belangrijk dat je die pas aan het eind van de winter snoeit, zodra er overdag geen kans op vorst meer is. Het liefste blijft de Buddleja een hoogte van zo’n 30 centimeter behouden. Heb je te maken met een oudere struik? Dan kunnen we je een snoeizaagje aanraden.

Toppen knippen

Ironisch eigenlijk, dat je de groei van een plant bevordert door die in te korten. Toch zul je de toppen uit de lange scheuten van je vlinderstruik moeten knippen. Doe dat in het begin van juni, zodat de plant in stevigheid zal toenemen en met meer scheuten zal gaan vertakken.

Wil je er overigens voor zorgen dat je Buddleja telkens nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken? Dan is het belangrijk dat je vanaf augustus de uitgebloeide bloemen weg knipt. Hiermee stimuleer je de groei van de struik tot aan oktober!

Nog even op een rijtje

Zodra in maart de winter afloopt snoei je de Buddleja tot 30 centimeter hoogte. In juni haal je de toppen van de nieuwe jonge scheuten weg en tussen augustus en oktober knip je de uitgebloeide scheuten eraf om een lange bloei op gang te brengen.