Hortensia snoeien: wanneer?

Heerlijk als planten en bloemen nauwelijks onderhoud nodig hebben. Daar is de hortensia er één van. Maar wel dien je deze te snoeien wanneer nodig. Afhankelijk van de soort.

Als je met één type bloem of struik je tuin wilt opvullen voor meer kleur, is de hortensia een ware aanrader. En dat om meerdere redenen. Het is namelijk een zeer sterke plant die, in tegenstelling tot vele anderen niet snel het slachtoffer van ziektes zal worden. Verder is er helemaal niks voor nodig om je hortensia’s wel een half jaar lang aan één stuk door te laten bloeien! Het enige wat de struik echt nodig heeft is voldoende water. En zorgt de regen daar niet voor, dan help jij een handje. Simpel toch?

Snoeiperiode

Deze is niet universeel. Iedere soort heeft zo zijn eigen manier van behandelen. Boerenhortensia’s behoren tot de bekendste van deze struiken. Ook pluimhortensia’s komen veel voor. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is dat bij de eerste bloeiers op oude knoppen heeft en de andere juist op nieuwe. We gaan beiden kort bij langs, zodat je weet hoe je ze moet aanpakken en in hoeverre.

Bloeiers op oude knoppen

Snoeien is eigenlijk alleen nodig zodra de struik naar jouw smaak te groot en te breed wordt. Ook uitgebloeide bloemen dienen te worden verwijderd. Doe dat altijd na of juist vlak voor de winter, zodra de hortensia is uitgebloeid. Zorg dat de bovenste dikke en gezonde knoppen weer zichtbaar zijn.

Snoei de hortensia’s die onder dit type vallen nooit in het voorjaar, omdat ze dan niet tot bloei gaan komen. Tegen oude takken afknippen is geen bezwaar, omdat dit het verjongingsproces een kickstart geeft. Bescherm hortensia’s met bloeiers op oude knoppen grondig tegen de kou bij late nachtvorst, omdat ze kapot kunnen vriezen.

Bloeiers op nieuwe knoppen

De hortensia’s die hieronder vallen blijven ook nadat ze gesnoeid zijn gewoon doorbloeien. Doe dat het liefste in het voorjaar en knip de struiken totdat ze zo’n vijftien centimeter boven de grond uit komen. Mocht je de plant juist graag in lengte zien toenemen, dan hoef je enkel de bloemen eraf te knippen. Heb je een hortensia van de soort Annabelle? Ga dan grondig te werk tijdens het knippen om mooie grote bloemen als resultaat te krijgen. Oude bloemen beschermen de plant tegen vorst, zodat je die nooit hoeft te snoeien.