Douglas hout

Wat is douglas hout

Douglas hout is een sterke en duurzame naaldhoutsoort van de douglasspar. Het komt uit Noordwest Europa, maar is geen inheemse soort. Oorspronkelijk komt deze houtsoort namelijk uit het Westen van Noord-Amerika. Hoewel dit hout niet zo bekend is als vuren, beuken of eiken, zullen veel mensen er toch wel eens van gehoord hebben. En dat is niet zo gek als we eens wat verder gaan kijken naar deze houtsoort!

Eigenschappen

Van nature heeft douglas hout al een hoge duurzaamheid. Zelfs onbehandeld. Het kan 10-15 jaar meegaan. Het is daarom bijvoorbeeld een meer milieuvriendelijk alternatief voor geïmpregneerd vuren. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg mooi uit. Mooier dan hout dat geïmpregneerd is om duurzaamheid te bereiken. Daarbij is douglas een sterke houtsoort. Het kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd geleverd worden. De meest voorkomende sterktes zijn C18 en C22. Het hout heeft meestal een licht geelrode tot geelbruine kleur.

Toepassingen

Dankzij de gunstige eigenschappen van douglas hout en de esthetische kwaliteiten, is het zeer breed toepasbaar. Je kunt het bijvoorbeeld meestal gebruiken als vervanging voor eiken of andere middelmatig duurzame houtsoorten en geïmpregneerd vuren of grenen. In constructies zijn douglas balken bijvoorbeeld geschikt als staanders, liggers in plafonds of dakconstructies, licht timmerwerk en wandconstructies, maar ook verkrijgbaar als zware balken. Douglas planken zijn vanwege het mooie uiterlijk ook zeer geschikt als gevel- of wandbekleding. Denk bijvoorbeeld aan rabatdelen, een blokhutprofiel, potdekselplanken en meer. Verder is douglas uitermate geschikt als houtsoort voor verschillende toepassingen in de tuin, zoals een schutting of vlonder. En ook een vloer kun je leggen met deze houtsoort!

Zoals je las, is douglas hout enorm veelzijdig vanwege de duurzaamheid, sterkte en esthetische kwaliteiten die het bezit. Daarbij is het grote voordeel dat de douglasspar dat het een snelgroeiende boom is, terwijl het toch kwalitatief hoogwaardig hout oplevert. En wist je trouwens dat de hoogste boom van Nederland een Douglasspar is? Deze is maar liefst 50 meter hoog en staat op het landgoed bij Het Loo!