Wanneer rozen snoeien?
Van een schitterende rozenstruik wil je natuurlijk zo lang en uitgebreid mogelijk blijven genieten. Het is daarom van groot belang dat je die nauwkeurig bijhoudt!
Houd er rekening mee dat de tips in onderstaande tips gaan over de behandeling van enkele typen rozen. Er bestaat namelijk een heel scala aan verschillende soorten van deze bloem, wat betekent dat die wellicht hun eigen specifieke verzorging nodig hebben. Lees je daarom vooral in wanneer je een bepaalde roos aan je tuin hebt toegevoegd die niet in onderstaand overzicht terug te vinden is.
Snoeiperiode
Zodra je wilt beginnen met snoeien, kun je dat het beste in maart doen. Stel je het uit, dan zullen ze pas later in het seizoen tot bloei komen. Doe je het juist eerder, dan lopen je prachtige blikvangers meer kans op sterroet- of meeldauw en andere ziektes die veel bij bloemen en planten voorkomen. Bovendien kunnen jonge uitlopers door de nachtvorst kapotvriezen. Aan snoeien moet je dus pas beginnen zodra het overdag niet meer vriest.
Snoeien… en hoe dan?
Allereerst moet je letten op je kleding. Zorg ervoor dat doorns niet aan je trui of jas kunnen blijven haken en draag dan ook het liefst glad materiaal. Bescherm bovendien je vingers door handschoenen te dragen, zodat je minder kans loopt op prik- en snijwonden.
Oké, dat is jouw persoonlijke voorbereiding. Verder is het van groot belang dat je snoeischaar vlijmscherp is. Hierdoor creëer je mooie gladde zogeheten ‘snijwonden’ aan je rozenstruik en hebben ziektes er veel minder vat op.
Verschillende soorten
Hier gaan we kort in op het snoeiproces van enkele veel voorkomende soorten rozen.
Struikrozen
Deze hoeven maar een hoogte te bereiken van maximaal 10 centimeter. Groeien er takken naar het centrum toe? Dan hoeven die maar 1 centimeter kort te zijn. Zo blijft het hart van je rozenstruik mooi open.
Stamroos
De takken hiervan breng je terug tot tien centimeter boven de stam. Van nog niet uitgelopen bladknoppen die naar buiten wijzen – zogeheten buitenogen – knip je 1 centimeter af.Zorg ervoor dat het hart open blijft om licht en lucht toe te laten. Knip takken die te veel naar binnen groeien weg. Zorg na het snoeien dat de grond van voldoende compost en mest wordt voorzien.
Klimroos
Zijtakken die aan de dikkere vastzitten kort je jaarlijks in tot ze nog slechts 1 of 2 centimeter lang zijn. Hoofdtakken moeten intact blijven. Heb je te maken met zijtakken die grijs zijn geworden? Verwijder de hoofdtak waar die aan bevestigd is dan helemaal.
Ramblerrozen
‘To ramble’ betekent dwalen. En dat moet je ramblerrozen dan ook lekker laten doen. Kortom, snoeien is helemaal niet nodig.
Treurrozen
Verzorging hiervan is nauwelijks vereist. Knip alleen de grijze oude takken weg, zodra je ze ziet.
Bodembedekkers
Hiervan hoef je enkel de korte takken af te knippen. De lange bewaar je. Bemest ze ook met enige regelmaat.