Hout lakken

Hout lakken

Is het tijd om je kozijnen of deuren te schilderen, heb je mooie houten meubels die je van een beschermende laklaag wilt voorzien of wil je misschien je tuinhuis in de lak zetten? Dan staat je een leuk doe-het-zelf project te wachten. Hout lakken klinkt makkelijker dan het is. Daarom leggen wij hieronder uit hoe je dit aanpakt!

Onbehandeld hout

Stap 1

Ontvet het onbehandelde hout met een verfreiniger, thinner of ammoniak. Het ligt aan de houtsoort welke je nodig hebt. Zachte houtsoorten kun je met een verfreiniger, zoals St. Marc ontvetten. Voor de meeste harde houtsoorten heb je een thinner nodig. Een uitzondering daarop is Afzelia. Daarvoor gebruik je ammoniak.

Stap 2

Schuur het hout grof in de richting van de houtnerf. Hiervoor gebruik je middelgrof schuurpapier met een korrel 150-180. De scherpe hoeken kun je het beste afronden. Zo krijg je optimale dekking als je straks gaat lakken. Na het schuren maak je het oppervlak stofvrij met een kleefdoekje.

Stap 3

Ontvet het hout opnieuw. Nadat je het hout geschuurd hebt, ontvet je het weer met de ontvetter die geschikt is voor jouw houtsoort.

Stap 4

Lak het onbehandelde hout. Eindelijk is het tijd voor de leukste stap! Je kunt de lak het beste in drie dunne lagen aanbrengen voor het mooiste resultaat. Lak altijd met de houtnerf mee. Dan heb je minder kans op strepen in je werk. Natuurlijk moet je iedere laag goed laten drogen voordat je aan de volgende laag begint. Het beste is om ook weer licht te schuren tussen iedere laag. Dat doe je met fijn schuurpapier of een schuurspons (beide korrel 320) en ook dit weer met de houtnerf mee. Zo krijg je die prachtige, kenmerkende lakglans!

Behandeld hout

Stap 1

Verwijder oude laklagen op plekken waar het hout of de oude lak beschadigd is. Dit kun je heel handig doen met een verfföhn. Daarmee verhit je de oude lak, waardoor je het er met een verfkrabber gemakkelijk af kunt krabben. Ga je kozijnen lakken? Kijk dan wel uit met het heteluchtpistool. Door de hitte kunnen de ramen namelijk barsten. Een goede oplossing daarvoor is om ze even af te plakken. Vind je dat toch te spannend? Dan kun je ook met een afbijtmiddel werken in plaats van de föhn.

Stap 2

Schuur beschadigde delen van het behandelde hout op tot het blanke hout. Heb je dit gedaan? Dan voer je stap 1 tot en met 3 uit zoals beschreven staat voor onbehandeld hout op de blanke delen. Daarna is het belangrijk dat je de overgangen naar het eventuele intacte schilderwerk netjes opschuurt. Je moet hierbij helemaal geen randjes meer voelen. Dan kun je alles straks zonder verloop te zien lakken. Zijn er nog scherpe hoeken? Dan rond je die ook af, zodat je straks optimale dekking hebt. Aan het einde van je schuurwerk maak je alles stofvrij met een zachte, schone borstel.

Stap 3

Schuur het intacte schilderwerk volledig dof met fijn schuurpapier. Gebruik hiervoor korrel 220-280 of een schuurspons (korrel 320). Maak het weer stofvrij met een zachte, schone borstel en ontvet alles weer opnieuw.

Stap 4

Lak het behandelde hout. Nu kun je eindelijk beginnen met het aanbrengen van de eerste laklaag! Net als bij onbehandeld hout, kun je bij behandeld hout de lak het beste in drie dunne lagen aanbrengen. Iedere laklaag laat je goed drogen en schuur je daarna weer licht op met fijn schuurpapier of een schuurspons (beide korrel 320). Je schuurt altijd in de richting van de houtnerf. Nadat je het weer stofvrij hebt gemaakt, kun je de volgende laag aanbrengen. Zo krijg jij een prachtig glanzend resultaat!