Parket schuren

Parket schuren

Je hebt een prachtige parketvloer, maar eigenlijk ziet hij er oud en verweerd uit… Tijd voor een nieuwe vloer? Neer hoor! Wij hebben goed nieuws voor je: parket kun je meestal weer als nieuw krijgen wanneer je het een goede opknapbeurt geeft. Je kunt daarvoor natuurlijk een professional inhuren, maar als je zin hebt in een doe-het-zelf project is dit prima te doen. Vooral met zijn tweeën hoeft het geen vermoeiende klus te zijn. En zo is het ook nog gezellig. Lees onderstaand stappenplan goed door en het kan haast niet misgaan!

Stap 1

Haal de hele ruimte leeg. Zo kun je straks in één keer doorwerken zonder dat je met meubels hoeft te schuiven. Sluit alle deuren van de ruimte voordat je begint met schuren. Zo gaat het stof niet overal heen.

Stap 2

Verwijder spijkers uit de vloer. Misschien heb je ooit losse vloerdelen vastgezet met spijkers. Deze moeten er nu uit. Je kunt ze ook met een drevel minimaal 3 millimeter het hout in slaan. Spijkers die geen grip meer hebben, zul je even moeten vervangen door nieuwe spijkers. Let ook daarbij op dat je ze 3 millimeter diep in het hout slaat.

Stap 3

Schuur de vloer de eerste ronde met grof schuurpapier. Beweeg tijdens het schuren de speciale parketschuurmachine in schuine banen van 45 graden over de vloer. Let daarbij op dat je steeds in dezelfde richting gaat en niet heen en weer. Aan het begin en einde van iedere baan moet je de schuurtrommel snel omhoog halen. Laat nooit een draaiende schuurmachine stilstaan. Die ‘vreet’ zich namelijk heel snel in het hout!

Stap 4

Schuur de vloer de tweede ronde met middelgrof schuurpapier. Deze keer schuur je in de lengterichting van de planken. Wederom steeds dezelfde kant op en niet heen en weer. Let weer goed op dat de schuurmachine nooit stilstaat. Dit kan grote schade aan je vloer toebrengen!

Stap 5

Maak het karwei af met een kantenschuurmachine. Een parketschuurmachine is te groot om goed langs de kanten en in de hoeken te schuren. Hiervoor gebruik je dus een ander apparaat. Ook hierbij gebruik je eerst een grof schuurpapier en daarna een middelgrove variant.

Stap 6

Reinig de houten vloer. Pak de stofzuiger en zorg dat je alle stof goed opzuigt. Vervolgens dweil je de vloer. Je vloer is nu heel kwetsbaar voor vuil. Loop er dus alleen over met schone sokken. Gefeliciteerd, je parketvloer is nu klaar om opnieuw te behandelen!