Parket schuren

Houten vloer schuren

Ziet je houten vloer er niet zo mooi meer uit? Goed nieuws! Daar kun je zelf iets aan doen. Meestal doet een nieuwe laklaag al wonderen Vrijwel alle houten vloeren kun je schuren en lakken. Met uitzondering van laminaat dan. Dat zul je moeten vervangen als het versleten is. Parketvloeren, lamelparket en zachthouten vloeren kun je wél behandelen gelukkig. Dat vraagt wel allemaal om een eigen aanpak wat betreft schuren. We zullen het je hier uitleggen.

Waar ik op letten bij mijn vloer?

Wanneer je jouw houten vloer gaat schuren, is het belangrijk om precies te weten wat voor soort vloer je hebt. Dan weet je ook gelijk waar je op moet letten. Een zachthouten vloer van grenen of vuren planken vraagt bijvoorbeeld om een ijzeren focus. Het is hierbij belangrijk om erg gelijkmatig te werken, want de schuurmachine kan snel in het hout ‘happen’. Bij lamelparket is het belangrijk om te onthouden hoe vaak je de vloer al hebt geschuurd. Dat kan namelijk maximaal drie keer. Daarna schuur je de toplaag weg. Massieve parketvloeren kun je weer helemaal als nieuw maken met een parketschuurmachine. Deze is te huur bij de bouwmarkt. Je kunt diepe beschadigingen zelfs helemaal wegschuren! Dat geldt ook voor een massief hardhouten vloer, maar hierbij kun je ook gewoon je eigen schuurmachine gebruiken.

Voorbereiding

Allereerst zul je een schuurmachine nodig hebben. Er zijn verschillende schuurmachines op de markt en in principe zijn ze allemaal geschikt. We noemden hierboven al even dat je voor een massieve parketvloer wel het beste een parketschuurmachine kunt gebruiken. Voor alle andere vloeren kun je het apparaat gebruiken dat jij het prettigst vindt. Een kleine kanttekening hierbij is dat een vlakschuurmachine de minste kans op beschadigingen geeft. Wel is het ook gelijk een tijdrovende klus met dit apparaat, vanwege de kleine schuurzool.

Heb je besloten welke schuurmachine je gaat gebruiken? Dan wordt het nu tijd om de ruimte helemaal leeg te halen! Dan kun je in één keer door en hoef je niet steeds met meubels te schuiven tussendoor. Controleer goed of er ergens in de kamer loszittende vloerdelen zijn. Die zul je even weer vast moeten tikken. Kasten en deuren dicht vanwege het stof en je bent klaar om te beginnen!

Schuurtips

  • Schuur altijd met de lengterichting van het hout mee en nooit haaks. Houd de schuurmachine altijd in beweging als hij aanstaat!
  • Meestal zul je je vloer twee keer moeten schuren voor het beste resultaat. Kies de eerste ronde voor schuurpapier met een grove korrel (bijvoorbeeld 40). De tweede ronde schuur je de boel mooi glad met een wat fijner schuurpapier (korrel 60-100).
  • Er komt veel stof vrij tijdens het schuren en dat wil je natuurlijk niet inademen of in je ogen krijgen! We raden je een schuurmachine met een stofzak aan, maar draag in ieder geval altijd een stofmasker en een veiligheidsbril.