Terrein uitbreiden met een eigen constructie

Er zijn allerlei manieren om je erf van handige toevoegingen in de vorm van houten constructies te voorzien. Die kun je bovendien heel eenvoudig zelf in elkaar zetten!

Je tuin is eigenlijk nooit af. Er is altijd wel iets dat je eraan kunt of wilt toevoegen, in welke vorm dan ook. Dan is het weer een bloemperk, of je wilt je gazon wat aanpassen in grootte. Misschien een nieuw terras aanleggen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De enige criteria zijn natuurlijk dat wat je aanlegt zowel aantrekkelijk als praktisch is. En zolang je het maar verstandig aanpakt, zou dat geen enkel probleem moeten zijn.

We hebben hieronder enkele voorbeelden uiteengezet die je kunnen inspireren en een idee geven van wat je allemaal met je tuin kunt doen. Hopelijk heb je binnen de kortste keren een eureka momentje!

Aanbouw

Je kunt verschillende houten gebouwen neerzetten met diverse functies. Zoals daar zijnde:

Tuinhuisje

Een heerlijke plek om te zitten en/of om spullen op te slaan.

Carport

Wat is nou een handiger manier om je auto beschut neer te zetten dan een eigen carport? Die kun je, evenals een tuinhuisje, baseren op een eigen ontwerp of op bestaande bouwtekeningen.

Schuurtje

Ook deze kun je precies zo bouwen als je wilt. Gebruik deze aanbouw om je gereedschappen in op te slaan.

Afscheiding

Het is belangrijk dat de buitenwereld weet waar jouw grenzen liggen. Op meerdere fronten, bedoelen we dan. Niet alleen op sociaal gebied, maar ook praktisch. Waar houdt jouw erf op en waar begint het? Oftewel, tot waar kunnen ongenode gasten gaan en staan? Dankzij een praktische houten afscheiding zullen hier nooit meer misverstanden over bestaan. Kies bijvoorbeeld voor:

Tuinhekken en -deuren

Ook al heb je een mooie heg of schutting om je woning, je wilt er natuurlijk nog wel een ingang in hebben. Anders kom je zelf niet eens meer binnen! Kies daarom voor een deur of poort van hout ofwel metaal die perfect bij de omgeving past. Maak je tuinhek zelf of baseer die op een bestaand ontwerp.

Schutting

Van diverse materialen – waaronder glas, kunststof en metaal – kun je een schutting maken. Maar het mooiste resultaat is natuurlijk van hout! Dat geldt zeker wanneer je hiervoor de beste en meest duurzame soort hebt uitgezocht. Een schutting staat immers altijd buiten en moet tegen een stootje kunnen. Wind en regen, sneeuw en hagel mogen immers geen probleem zijn, evenmin als zonneschijn.

Beschoeiing

Soms moet een stuk grond in je tuin verhoogd worden, maar wel op zijn plek blijven. Bijvoorbeeld rond je vijver. Een slootwal of damwand is dan heel praktisch. Maak de schotten vast met behulp van speciale damwand schroeven. Hiermee creëer je met het grootste gemak een waterdichte constructie.

Rondhout

Een iets vriendelijker en minder afgesloten versie van een omheining maak je met behulp van rondhout palen. Dit zijn de karakteristieke cilindervormige palen die van onderen van een punt voorzien zijn. Zo krijg je ze heel eenvoudig de grond in.

Heb je al een idee van hoe jouw tuin eruit gaat zien? We wensen je hoe dan ook veel succes met je metamorfose!