Laminaat zagen

Wil je een laminaatvloer in je huis? Die kun je zelf leggen! Vaak zien mensen het meeste op tegen het laminaat zagen. Je ontkomt er natuurlijk niet aan, want de planken zullen nooit precies allemaal op maat zijn voor jouw kamer. Er zijn verschillende manieren om laminaatplanken af te korten. Hoe? Dat leggen we je graag uit. Lees snel verder!

De handzaag

De meest traditionele zaagoptie is prima voor laminaat. Je kunt de planken heel goed met een handzaag op maat maken. Zorg er wel voor dat je een fijngetande zaag hebt. Ook moet je met de mooie kant van de vloerdelen naar boven zagen. Op die manier voorkom je dat de boel versplintert. Om recht te zagen, teken je altijd eerst de zaaglijn af. Voor een perfecte, haakse hoek kun je het beste een winkelhaak gebruiken.

De elektrische cirkelzaag

Heb je beschikking over een elektrische cirkelzaag? Dat is een heel handige manier om je laminaatplanken mooi recht af te zagen. Dit gaat ook lekker snel. Vergeet niet dat je nog steeds wel je zaaglijn even moet aftekenen! Ook hiervoor geldt dat de zaag fijngetand moet zijn en je met de decoratieve zijde van je vloerdelen naar boven zaagt. 

De decoupeerzaag

Je laatste optie om laminaat te zagen, is de decoupeerzaag. Het makkelijkste is om normale zaagbladen te gebruiken. Gebruik een winkelhaak om je zaaglijn perfect haaks af te kunnen tekenen op de vloerplanken. Let op! Hier moet de mooie kant van het laminaat juist omlaag wijzen wanneer je zaagt (tenzij je een zaagblad met omgekeerde tanden gebruikt).

Plinten zagen of knippen

Wanneer je klaar bent met het leggen van je vloer, kun je natuurlijk al heel trots zijn op je werk. Maar het is pas helemaal af als de plinten er ook liggen. Gelukkig is het leggen van plinten zo gedaan in vergelijking met de vloer. Je kunt ze zagen of knippen. Met een verstekzaag of een verstekkniptang gaat het beide gemakkelijk. Je kunt ze dan afkorten met de perfecte hoek van 45 graden. Op die manier liggen ze mooi tegen elkaar. De kniptang is overigens wel alleen geschikt voor plakplinten. Gebruik je een opstaande variant? Dan is zagen de enige optie.
Al met al kun je de optie kiezen om laminaat te zagen die jij het fijnste vindt werken. Of kies gewoon de zaag die je al in huis hebt. Zo kan bijna iedereen een laminaatvloer leggen!