Douglas hout

Splinter verwijderen

Wie met hout werkt, zal er niet aan ontkomen: splinters. Meestal trek je ze er zo weer uit, maar soms zitten ze erg diep of zijn ze zo klein dat het wat lastiger is. Uiteindelijk kan het flink gaan zweren als je zo’n stukje hout onder je huid laat zitten. Daarom helpen we je graag met uitleggen hoe je een splinter nou het beste kunt verwijderen.

Pincet

Vaak kun je een splinter met behulp van een pincet snel verwijderen. Een speciale splinterpincet, ook wel puntpincet genaamd, is hierbij heel handig. Dankzij de spitse punt kun je met zo’n pincet de splinter makkelijker vastpakken dan met een gewone. Het is ook handig om een goede lamp en een naald te hebben voor dit karweitje. Is je splinter echt heel klein? Dan kan een vergrootglas uitkomst bieden.

Ontsmetten

Ontsmet je pincet en de eventuele naald die je gaat gebruiken. Dat kun je doen met alcohol van 96%, een ontsmettingsmiddel of door het in het blauwe deel van een vlam te houden. Een andere manier is om het uit te koken in een pannetje kokend water. Let wel goed op dat je de pincet en naald af laat koelen wanneer je een van deze twee laatste methodes gebruikt! Voordat je begint, moet je altijd goed je handen wassen. Was ook de plek van de splinter als deze niet in je handen zit. Zo loop je uiteindelijk minder kans op een vervelende infectie.

De splinter verwijderen

Nu ben je helemaal klaar om je splinter te verwijderen. Soms zie je haast niet waar hij zit. Goed licht en/of een vergrootglas zijn dan erg handig. Zorg dat je het uiteinde van de splinter blootlegt. Hiervoor kun je eventueel de naald gebruiken. Gelukt? Pak hem dan beek met de pincet en trek hem er in dezelfde hoek uit als hij erin is gegaan. Als de splinter helemaal onder je huid zit, kun je je huid met de naald iets lospulken. Gaat het moeilijk? Week je huid dan eventueel eerst in een badje lauw water. Dan wordt het wat soepeler en kun je de splinter er makkelijker uithalen. Is de splinter eruit? Knijp dan even in je huid. Als er een paar druppels bloed uitkomen is de wond weer schoon. Je hoeft het verder niet te desinfecteren.

Wat moet ik doen als een splinter er niet uit wil?

Week dan de plek van de splinter 15 tot 30 minuten in een badje met lauw water en soda. Dit kun je een paar dagen tot drie keer per dag herhalen. Meestal weekt de splinter er dan vanzelf uit. Anders kun je hem er na een tijdje vaak toch nog wel uithalen met een pincet. Lukt het toch nog niet? Dan kun je de huisarts even vragen om hem eruit te halen. Succes!