Wanneer gras zaaien?

Om een prachtig gazon voor elkaar te krijgen, zul je zelf wel het een en ander moeten doen. Wat heb je allemaal nodig en wat is de beste periode hiervoor?

Misschien heb je een nieuwbouwwoning betrokken of heb je je oude tuin helemaal overhoop gehaald. Wellicht heeft in dat geval een behoorlijke lap grond waar eerst een terras of moestuin lag plaats moeten maken voor een bodem waar straks een schitterend gazon op komt te liggen! Voor een aantrekkelijke en dichte grasmat, zul je uiteraard zelf moeten zaaien, de verzorging op je nemen en, uiteindelijk geduld hebben. Maar wanneer kun je het beste aan dit natuurlijke proces beginnen?

Zaaiperiode

Nou ja, natuurlijk proces: je moet er zelf wel het een en ander aan doen, dus met invloed van buitenaf is ‘natuurlijk’ wellicht niet de meest voor de hand liggende beschrijving.

Hoe dan ook, wanneer je gaat zaaien maakt eigenlijk niet uit. Voor- en begin najaar hebben de voorkeur. Dan is het nog niet te koud en hopelijk ook niet te vochtig. Zorg er wel voor dat de bodem een minimumtemperatuur van 12 graden heeft. Qua vochtigheidsgraad en stand van ‘t kwik zijn april en mei je beste opties. Met een beetje geluk gaat het niet al te lang nadat je hebt gezaaid flink regenen. Dat betekent namelijk dat de zaden zich goed in de bodem nestelen.

Bemesten van je gazon in spe is overigens erg belangrijk, maar zorg wel eerst voor een mestlaag.

Voorbereiding

Sterker nog, er komt eerst nog een stap vóór het zaaien zelf! Je moet er namelijk zeker van zijn dat er geen wortels, onkruid en ander al dan niet natuurlijk afval in je bodem zit. Zodra je zeker weet dat de grond schoon is, spit je die om tot op circa 20 centimeter diepte. Hiermee voorzie je je bodem van voldoende lucht.

Arme en zanderige grond moeten eerst worden gevoed met organische meststoffen. In het geval van zware kleigrond meng je daar zand of turf doorheen om die lichter te maken.

Methoden

Daar zijn er eigenlijk twee van: met behulp van een strooiwagen of gewoon uit je hand. Zorg dat je wat extra’s langs de randen verdeelt, anders zijn die straks zo kaal. Hoeveel zaad er voor jouw tuin is vereist, hangt natuurlijk af van het oppervlak. Lees daarom ook de verpakking om te zien hoeveel zakken je nodig gaat hebben. Of welke hoeveelheid uit één verpakking, uiteraard.

Heel veel succes met de aanleg van je gazon!