Een infrarood paneel in je woonkamer – heerlijke warmte

Het klinkt wellicht wat eng: straling in je woonkamer zodat het er warm kan worden. Maar elektromagnetische straling doorkruist zo’n beetje alle plekken ter wereld. Dus in feite is infrarood verwarming iets heel natuurlijks. Ook door de straling van de zon ontvangen we warmte. Infrarood verwarming maakt gebruik van een golflengte die net buiten het zichtbare spectrum van het licht ligt. Deze straling raakt objecten (meubels, vloerkleed, enz.) en mensen en verwarmt ze allemaal. Die verwarming gaat op een andere manier als onze convectieverwarming (onze goede oude c.v. bijvoorbeeld). Die laatste verwarmt de lucht zodat daarna de objecten iets worden opgewarmd. Infraroodverwarming zet de warmte direct op alle objecten in de ruimte. Door een infrarood paneel in je woonkamer te plaatsen, krijg je een verwarming met twee kenmerken:

• Comfortabel

• Gelijkmatigheid

Panelen

De infraroodverwarming wordt aangemaakt vanuit panelen. Die hebben verwarmingselementen die vaak gemaakt zijn van koolstofvezel, keramiek of kwarts. Door een infrarood paneel in je woonkamer te plaatsen, krijg je zo comfortabele en gelijkmatige warmte aangeleverd. De panelen zelf ontvangen daarvoor eerst energie natuurlijk; dat is elektrische stroom die omgezet wordt tot infrarood verwarming. Woonkamers worden veel gebruikt en hebben echt baat bij de gerichte warmte en het comfort. Wanneer je panelen gaat plaatsen in je woonruimte, is het wel van belang om rekening te houden met de plekken waar je meubilair en andere grote objecten hebt staan.

Een infrarood paneel in je woonkamer laten berekenen

Er gaat wel een degelijke berekening vooraf want je wilt natuurlijk graag weten hoeveel watt je nodig hebt een voor adequate infraroodverwarming in je kamer. Je gaat daarvoor eerst de grootte van de kamer bepalen in vierkante meter. Vermenigvuldig daarom de lengte en de breedte van de kamer. Daarna neem je de volgende zaken in overweging:

• Isolatie

• Plafondhoogte

• Aantal buitenmuren waaruit je kamer bestaat

Calculeer zo exact mogelijk het vereiste wattage

Voor ruimtes die goed geïsoleerd zijn geldt een waarde van 80 tot 100 watt per vierkante meter. Voor ruimtes die minder geïsoleerd zijn en/of nogal hoge plafonds hebben, is eerder tot 130 watt per vierkante meter aan te raden. Online vind je ook speciale calculators die nog een paar factoren meenemen in een goede calculatie:

• Gewenste temperatuur

• Isolatiewaarde

• Locatie

Een infrarood paneel in je woonkamer: aan de wand of aan het plafond?

Het maakt wel uit op welke plekken je je infrarood panelen gaat monteren. Plaats je panelen aan de wand, dan wordt de warmte direct uitgestraald naar de muur die zich tegenover de panelen bevindt. En vervolgens naar de rest van de ruimte. Als nu de panelen tegenover de zitgedeeltes gemonteerd zijn, kan de ruimte sneller gaan opwarmen op de plekken waar je zit. Echter, monteer je de panelen aan het plafond, dan wordt de warmte gelijkmatiger verspreid over de hele ruimte; een goed idee als je ruimtes hebt met hoge plafonds. Convectie-verwarmingssystemen hebben vaak moeite om hun warmte gelijkmatig te verdelen; een voordeel voor infrarood verwarming dus. Elke verwarming kost natuurlijk geld, maar gezien de huidige gasprijzen is een infrarood paneel in je woonkamer plaatsen echt heel interessant; wel moet je de wattage goed laten doorrekenen en je laten adviseren over de juiste montageplekken.