Veenstra betimmeringen.nl

Groepenkast vervangen

We leven in de moderne tijd en dat betekent dat onze huizen ook over moderne technologie beschikken. De kans is groot dat ook uw huis voorzien is van: elektriciteit. Als dat zo is hebt u hoogstwaarschijnlijk ook een groepenkast. Dit soort technologie bestaat natuurlijk al een heel aantal decennia, maar is niet altijd hetzelfde gebleven. Veel oude huizen hebben nog een oude groepenkast en die kunnen bepaalde gevaren opleveren.

Waarom vervangen

Dit soort oude groepenkasten hebben ten eerste een hoger risico op brand. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er constant spanning blijft lopen, waardoor de bekabeling erg verhit en in brand kan vliegen, wat kan leiden tot een woningbrand. Een ander gevaar is dat iemand geëlektrocuteerd raakt. Doordat de groepenschakelaar mogelijk niet goed werkt, kan het lijken of een bepaalde groep is uitgezet, terwijl deze in werkelijkheid gewoon nog spanning heeft. Dit kan dus levensgevaarlijk zijn en het is dan ook standaard niet onverstandig om bij het werken met stroom eerst iets door te meten voordat je eraan gaat zitten. Een derde reden is dat verouderde groepenkasten vaak niet meer voldoen aan de normen die vandaag in gebruik zijn. Apparaten in uw huis kunnen hier mogelijk niet op afgestemd zijn en kunnen dan te hoge spanningen doorkrijgen. Op de lange termijn kan dat de apparaten beschadigen en zelfs helemaal kapot maken.

Groepenkast herkennen

Oude groepenkasten zijn aan een aantal dingen te herkennen. Een oude groepenkast heeft vaak groene schakelaars, terwijl een nieuwe versie automaten heeft.  Ook hebben oude groepenkasten een ander soort zekering. De zekering ziet er dan uit als een soort witte knop, welke bij een moderne versie afwezig is. Een ander belangrijk kenmerk is dat een oude groepenkast geen hoofdschakelaar heeft. Moderne groepenschakelaars hebben die wel altijd. 

Op tijd mee zijn

Het is goed om dit soort aanpassingen snel te doen. Een nieuwe meterkast erin zetten als er nog een oude meterkast in zit is erg belangrijk. Het is beter om niet te wachten tot het te laat is, want dan kan het echt veel schade gaan opleveren. Als er eenmaal brand uitbreekt heb je namelijk pas echt een probleem en dan is de schade veel groter financieel gezien dan wanneer je nu je groepenkast vernieuwd. 

Natuurlijk kan er ook met een moderne groepenkast wat mis zijn, als u bij het kijken naar uw groepenkast erachter komt dat uw meterkast op andere wijze beschadigd is moet dat natuurlijk ook opgelost.