Kleine tuin ideeën

Niet iedereen heeft (behoefte aan) een gigantisch grote moestuin of uitgestrekt gazon, maar wil toch iets doen met beschikbare begroeiing. En dat kan heel goed!

Je hebt namelijk geen uitgebreid oppervlak nodig om toch iets met bloemen, planten en gewassen te doen. Sterker nog, je hoeft technisch gezien niet eens een tuin te hebben! Maar heb je eenmaal van onderstaande ideeën werk gemaakt, dan zul je daar anders over denken. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt doen? Lees dan snel verder om te zien hoe jij een zo op het eerste gezicht beperkte tuin – of zelfs een balkon! – volledig in bloei zet.

De hoogte in

Ja, simpel toch? Wanneer je niet over een enorme lap grond bezigt om planten, bloemen en gewassen te verbouwen, kies je voor planten die jouw muren nodig hebben om te groeien. Hier zijn verschillende wandsystemen voor bedacht. En in sommige gevallen is een pergola al wat je nodig hebt. En als je toch al niks bijzonders met die buitenmuren doet, hebben deze nu een prachtige functie!

Deze manier van begroeien wordt verticaal tuinieren genoemd. Een extreme variant hiervan wordt de groene muur genoemd, waarbij een heel gebouw of andere constructie tjokvol begroeiing zit! In beide vormen is zelfs een verticale moestuin mogelijk.

Moestuin

En nu we het er toch over hebben, voor een moestuin heb je ook geen uitgebreide strook aarde nodig. Zelfs geen muur, per se. Ook plantenbakken en potten kunnen de voedingsbodem voor jouw groenten en vruchten bij elkaar houden. Ze moeten echter wel diep genoeg zijn voor wat jij wilt verbouwen, zie daarvoor de beschrijving op het label.

Let er bovendien op waar je moestuintje komt te staan, want die zal wel voldoende zon nodig hebben. Ook zijn er bepaalde gewassen die je absoluut niet direct naast elkaar wilt laten groeien. Lees je daar goed over in.

Buiten lounge

Zorg wel dat je met al dat meubilair je kont nog kunt keren, maar in een kleine tuin loungen kan wel heerlijk zijn! Je hebt de keuze uit vele verschillende materialen. En het is heel slim om daar goed over na te denken, aangezien je misschien weinig ruimte hebt om je set op te bergen. Laat je de meubelen in je lounge daarom buiten staan? Kies in dat geval voor een materiaal dat hier perfect tegen kan.

Verwarming

Combineer verlichting en sfeer met een perfecte warmtebron! Zodra in de avond de temperatuur begint te zakken, blijft het heel comfortabel om lekker buiten te zitten. Een vuurschaal, tuinhaards of vuurkorf halen alles uit jouw minituin dat erin zit!