De werkzaamheden van een dakdekker

Een dakdekker houdt zich bezig met alle delen van het dak. Denk hierbij aan de dakbedekking, dakconstructie, maar ook de dakgoten en schoorsteen. Welke werkzaamheden hier allemaal onder vallen lees je hieronder. 

Het dak onderhouden 

Één van de misschien wel belangrijkste taken van een dakdekker is dakonderhoud. De reden waarom dakonderhoud zo belangrijk is, heeft te maken met het behouden van de kwaliteit van het dak. Door dakonderhoud uit te voeren voorkom je namelijk zwakke plekken en uiteindelijk schade. Een manier om het dak te onderhouden is bijvoorbeeld door het dak te reinigen met een hogedrukspuit of hoge druk stoom. 

Dakinspectie

Voordat de dakdekker onderhoud uitvoert kan deze vakman een dakinspectie uitvoeren. Bij een dakinspectie kijkt de dakdekker naar de status van het dak en gaat op zoek naar mogelijke zwakke plekken. Wanneer de dakdekker deze zwakke plekken of lekkage heeft gevonden kan hij of zij het ter plekke repareren. Dakdekkers kunnen lekkages opsporen met bijvoorbeeld de rookproef. Met de rookproef blazen ze rook onder de dakbedekking om te kijken waar het rook naar boven komt. 

Dakreparatie 

Een dakreparatie is niet altijd onderdeel van dakonderhoud, en kan ook bekeken worden als een apart onderdeel van wat een dakdekker doet. De reden waarom dakreparaties grotendeels toch onder dakonderhoud valt, komt doordat het repareren van kleine scheurtjes grotere schade kan voorkomen. Er zijn drie stappen die een dakdekker zet wanneer hij of zij het dak repareert. 

  1. De schade opzoeken. Dit kan onderdeel zijn van de dakinspectie, maar het kan ook zijn dat je zelf al een lekkage had vernomen, maar je niet weet waar het lek ontstaan is. 
  2. Voorbereidingen treffen. Hieronder valt bijvoorbeeld het schoonmaken van de dakbedekking en het verzamelen van het gereedschap. 
  3. Het daadwerkelijk repareren. Het kan zijn dat een dakpan gelijmd moet worden, of dat er een nieuwe strook dakbedekking geplaatst moet worden. Dit hangt volledig af van het type dak en de schade. 

Alles over dakrenovatie 

Een andere klus waar de dakdekker je bij kan helpen is de dakrenovatie. Een dakrenovatie is een intensieve klus, omdat het vaak over het hele dak gaat. Je hebt twee soorten dakrenovaties. De dakrenovatie waarbij alleen de dakbedekking vervangen hoeft te worden, en de renovatie waarbij ook de dakconstructie aan bod komt. 

Nieuwe dakbedekking

Wanneer je alleen nieuwe dakbedekking nodig hebt, doordat het oude bijvoorbeeld beschadigd of verouderd is, spreken we over een kleine renovatie. Een dakdekker kan zo’n klus vaak binnen een paar dagen afhandelen. Vooral wanneer je een bitumen dak hebt, is de klus snel geklaard. In veel gevallen kun je de nieuwe dakbedekking namelijk over het oude plaatsen. Heb je een pannendak? Dan is de dakdekker waarschijnlijk iets langer bezig. 

Volledige renovatie 

Bij een volledige renovatie gaat het niet alleen om de dakbedekking, maar ook om de dakconstructie. De dakconstructie is het onderdeel van het dak wat alles samen houdt. Het kan aangetast worden wanneer een lek niet snel genoeg opgelost wordt. Ook kan het zijn dat er houtrot is ontstaan, of dat het gewoonweg te oud is.