Dit moet je niet vergeten bij een verbouwing

Wil je spoedig elektra aanleggen?  In deze blog geven we je een aantal handige tips waar je rekening mee moet houden. 

Spoedig elektra aanleggen, maak een elektriciteitsplan

Ga je spoedig elektra aanleggen? Met behulp van een elektriciteitsplan kun je weloverwogen keuzes maken. Het maken van een elektraplan begint met het maken van een plattegrond van het huis, inclusief een indeling van het meubilair. Neem voldoende tijd en bedenk hoeveel lampen en stopcontacten je in elke kamer nodig hebt. 

Plaats voldoende stopcontacten en schakelaars

Zorg voor voldoende stopcontacten schakelaars. In sommige kamers of ruimtes van een huis heb je meer stopcontacten nodig dan in andere. Bij het bepalen van het aantal stopcontacten kun je het beste rekening houden met het volgende:

  • In de keuken staan verschillende apparaten die stroom nodig hebben. De koelkast, inductiekookplaat of vaatwasser hebben permanent stroom nodig. Meestal staan er op je werkblad meer apparaten dan je verwacht. Daarom is het raadzaam om ook boven het keukenblad voldoende stopcontacten te hebben. 
  • De woonkamer: in de woonkamer is het raadzaam stopcontacten te plaatsen rond de eettafel en de zithoek. Zo kun je gemakkelijk een laptop, elektrische grill of fondueset op tafel aansluiten. In de zithoek heb je in ieder geval een plek nodig voor de televisie.
  • De slaapkamer(s): in de slaapkamer is het fijn om tenminste een stopcontact te hebben voor een nachtlampje. Ook is een schakelaar die je vanuit bed kunt bedienen erg handig. Houdt rekening met de omvang van het bed, zodat het niet voor of op de stopcontacten komt te staan.
  • De badkamer: het is belangrijk om ook in de badkamer voldoende stopcontacten te hebben, maar ze mogen niet zomaar overal geplaatst worden. Er mag bijvoorbeeld geen stopcontact zijn binnen 60 cm en 2,25 m van het bad of de douche. Dit om elk elektrocutie te voorkomen. 

Schakel een elektricien in

Het opstellen van een plattegrond en elektraplan of het installeren van een eenvoudig stopcontact kun je vrij gemakkelijk zelf doen. Maar als het gaat om het uitbreiden van een verdeelkast of ander groot werk, is het verstandiger om dit door een elektricien te laten doen. Zo voorkom je het risico van kortsluiting en mogelijk brandgevaar.