Let op deze tips als je een monstera kopen gaat

Let op deze tips als je een monstera kopen gaat

De monstera staat bekend als de gatenplant en is trendy. Het is een kamerplant die goed te verzorgen is en het liefst op een (half)schaduwrijke plek staat. De grond dient licht vochtig te zijn in de lente en zomer, maar in de herfst en winter heeft de plant liever droge voeten. In kantoren is deze plant ook makkelijk te plaatsen omdat de verzorging eenvoudig is. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je een monstera kopen gaat. Hieronder een aantal tips. 

Hoe geef je een monstera water? 

Eigenlijk heeft deze gatenplant niet zo veel water nodig als je zou denken. Verkleurde bladeren wijzen vaak op te veel water en de wortels kunnen snel gaan rotten als ze in water blijven staan. Geef de plant pas weer water als de grond is opgedroogd in de herfst en de winter, of zorg voor licht vochtige grond in de lente en de zomer. Zorg ervoor dat de aarde nooit lange tijd echt nat is of blijft. 

Je kunt de monstera het beste zetten in een zogenaamd warmteafgiftesysteem, met bijvoorbeeld hydrokorrels. Vergeet hier geen watermeter bij te plaatsen om zo inzicht te hebben in de vochtigheid in de pot en te voorkomen dat je wortels gaan rotten. 

Vergeet geen mosstok als je een monstera kopen gaat

De mosstok wordt vaker gebruikt en kan eigenlijk als je een monstera kopen gaat niet ontbreken. Binnen één jaar kan de gatenplant al flink gegroeid zijn en heeft hij ondersteuning nodig. Hoe beter je de plant begeleid vanaf het begin, hoe mooier hij zijn bladeren zal afgeven. Een mosstok is daar een perfect middel voor. Daarbij kunnen de luchtwortels die de monstera vaak aanmaakt zich makkelijker vastgrijpen en zo staat hij ook steviger. Het stevige staan voorkomt omknakken van het plant, waardoor een deel verloren kan gaan. 

Houdt de mosstok licht vochtig net als bij het watergeven van de gatenplant zelf. Begeleid de monstera langs de mosstok en je kunt hem vastzetten met plantvriendelijk opbinddraad of touw. Zorg er in elk geval voor dat het draad of het touw nooit in je plant snijdt doordat hij erin gaat hangen bijvoorbeeld. 

Hoeveel voeding heeft de monstera nodig? 

In de lente- en zomermaanden kun je de monstera verblijden met een beetje voeding. Dit zijn namelijk de maanden dat hij het meeste groeit. De herfst- en winterperiode zijn eigenlijk rust maanden en je zult zien dat de plant weinig tot geen nieuwe bladeren aanmaakt. Het heeft dan ook geen nut om die maanden voeding aan de plant te geven. Mocht je dat wel doen dan kun je de plant al snel overvoeden en overleeft hij het niet. 

Een monstera kopen is een geweldige plant als je kiest voor weinig onderhoud en een gemakkelijke plant op een (half) schaduwrijke plek. Geef deze plant niet te veel water en hij doet het het beste op een hydrocultuur waarbij er sprake is van waterafgifte. De winter- en herfst maanden zijn deze planten in rust en geven ze weinig nieuwe bladeren.