Pellets voor verwarming van de woning

Door de stijgende energieprijzen en de noodzaak om te verduurzamen laait de discussie op over milieuvriendelijke en goedkope manieren om woningen te verwarmen. De aanschaf van een pelletkachel is daarbij een optie. Zo’n kachel brandt op pellets. Dat zijn kleine korreltjes brandstof, die meestal worden gemaakt van een houtachtige grondstof. Een pelletkachel kan de cv-ketel vervangen. Hij verwarmt het water in de radiatoren, waardoor het niet nodig is om de installatie volledig te vervangen. Een milieuvriendelijke soort pellets zijn de Plospan houtpellets. Die zijn gemaakt van loof- en naaldhout, dat als afvalproduct uit de houtverwerkende industrie komt.

De werking van een pelletkachel

Een pelletkachel wordt ten onrechte wel eens vergeleken met een houtkachel, die in de woonkamer staat. Een pelletkachel wordt meestal ingebouwd op dezelfde plek als waar de Cv-ketel stond. De warmte uit de kachel verwarmt het water in de centrale verwarming. Met een pelletkachel kun je dus een heel gebouw verwarmen. Deze kachels zijn zo geavanceerd, dat ze door de toepassing van slimme sensoren niet meer warmte produceren dan er nodig is. Een pelletkachel is daardoor heel zuinig. Houtpellets zijn er van diverse merken. Die zijn geschikt voor elke pelletkachel, dus je bent vrij om te kiezen voor een product waar je de beste ervaringen mee hebt.

Welke pellets?

De pellets die in een pelletkachel kunnen, voldoen allemaal aan de eisen voor milieuvriendelijk stoken. Ze veroorzaken nauwelijks rook, en de hoeveelheid stof en as is minimaal. Je kunt kiezen voor de houtpellets die het goedkoopst zijn of voor de pellets die je wat betreft milieuvriendelijkheid het meeste aanspreken. Sommige merken pellets maken gebruik van productiebossen of bomen uit grote bosgebieden als grondstof voor de pellets. In alle gevallen wordt er voor iedere gekapte boom een nieuwe geplant. Er zijn ook pellets die worden gemaakt van afvalhout uit de houtverwerkende industrie.