veenstra-betimmeringen.nl

Bouwkundige keuring ook bij een appartement nodig?

Het kopen van een huis of appartement. Er komt nogal wat bij kijken. Als is het bij een woonhuis wel anders als dat je dat doet met een appartement. Bij een appartement heb je bijvoorbeeld gezamenlijke ruimtes waar jij niet alleen verantwoordelijk voor bent. Is het dan wel noodzakelijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren voor een appartement? In deze blog krijg je antwoord op deze vraag.

Een bouwkundige keuring bij een appartement

Bij de aanschaf van een appartement is het niet aan te raden om een bouwkundige keuring te laten doen. Er zijn meerdere mensen die onder hetzelfde dak een appartement bezitten, waardoor je allemaal mede-eigenaar bent van het pand en allemaal verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het pand. 

Om hier gezamenlijk over in gesprek te blijven is er in het geval van een appartementencomplex een Vereniging van Eigenaren opgericht. Iedereen die een appartement heeft zit hierbij aangesloten en heeft bepaalde rechten en plichten. Zo zou je bij de aanschaf van een appartement aan de Vereniging van eigenaren kunnen vragen of er een meerjarig onderhoudsplan aanwezig is en of je die in zou mogen zien.

Wat doet een Vereniging van Eigenaren precies?

De Vereniging van Eigenaren zorgt voor het beheer en het onderhoud van alle gemeenschappelijk onderdelen van het complex. Het is de bedoeling dat alle eigenaren maandelijks geld betalen aan de Vereniging van Eigenaren om klein onderhoud en gezamenlijke kosten op te kunnen vangen. 

Ook dienen zij te zorgen voor een reservefonds. In het reservefonds wordt er door de Vereniging van eigenaren geld opgespaard dat gebruikt kan worden voor groot onderhoud of verduurzaming van het complex. De Vereniging van Eigenaren heeft ook een eigen opstal-en aansprakelijkheidsverzekering. 

Een actieve Vereniging van Eigenaren heeft een bestuur. Dit kan een van de eigenaren zijn, maar je kan ook een administratiekantoor inschakelen om de kas te besturen.