Zelf je cv-ketel installeren of repareren

Verklein het risico op storingen in de cv-ketel, door deze in ieder geval eens per twee of drie jaar te laten onderhouden. Wanneer het om een ouder model cv-ketel gaat kan het verstandig zijn om de monteur ieder jaar langs te laten komen. Regelmatig stelt men de vraag, of de cv-ketel zelf geïnstalleerd en onderhouden kan worden. Het installeren van een cv-ketel is sinds 1 april 2022 niet meer toegestaan; je dient het apparaat door een gecertificeerde installateur aan te laten sluiten. Dit is niet voor niets, daar het op verkeerde wijze aansluiten van het apparaat grote gevolgen kan hebben. Een cv-ketel repareren kun je eveneens beter overlaten aan een loodgieter. In dit artikel lees je er meer over. 

Verkeerd aansluiten cv-ketel heeft grote gevolgen 

Een van de mogelijke gevolgen van het op verkeerde wijze aansluiten van een cv-ketel in huis is een lekkage. In het ergste geval gaat het hierbij om een lekkende gasleiding. Het verhoogt de concentratie koolmonoxide in huis. Wanneer deze concentratie gevaarlijke waarden aanneemt leidt dit mogelijk tot een koolmonoxidevergiftiging. Je herkent de eerste signalen hiervan aan een slaperig gevoel, wat je niet direct kunt plaatsen. Naast een lekkende gasleiding kan er ook rond het aansluitpunt op de waterleiding een probleem ontstaan. Het geldt niet alleen voor de aansluiting van de cv-ketel zelf, maar bijvoorbeeld ook van die van radiatoren. 

Advies bij het installeren van een cv-ketel 

Naast het feit dat het door een installateur laten installeren van een cv-ketel lekkages voorkomt, is het prettig om vooraf geadviseerd te worden door een loodgieter. Welke modellen cv-ketels sluiten het beste aan op de wensen die je hebt? Vanaf 2026 is het installeren van een nieuwe cv-ketel niet meer mogelijk. Een installateur kan advies geven over de mogelijkheden die je nu al hebt om over te stappen op een hybride warmtepomp. 

Problemen met de cv-ketel in huis zelf oplossen 

Waar het zelf installeren van een cv-ketel wordt afgeraden, kun je problemen met het apparaat in sommige gevallen wel zelf oplossen. Op het display van de cv-ketel zal een storingscode verschijnen. Lees de handleiding nog eens door, om te kijken welk probleem de foutcode veroorzaakt. Soms is het resetten van het apparaat al voldoende om de storingscode te doen laten verdwijnen. Heb je het idee dat de cv-ketel de ruimtes in huis steeds minder goed verwarmt? Dit kan het gevolg zijn van een te lage waterdruk. Door de cv-ketel bij te vullen verhelp je dit probleem. Het bijvullen van een cv-ketel is iets wat je eenvoudig zelf doet. Op internet vind je er verschillende handleidingen en video’s voor. 

Met spoed een probleem met de cv-ketel oplossen 

Is er sprake van een defect aan de cv-ketel welke je niet zelf op kunt lossen? Schakel in dat geval de spoeddienst van een loodgieter in. Deze spoeddienst staat 24 uur per dag en 7 dagen per week voor je klaar. Het inschakelen hiervan maakt dat je al snel weer de beschikking hebt over een werkende cv-ketel.