De voor- en nadelen van houten jaloezieën

Het materiaal is één van de belangrijkste keuzes die u moet maken als u raamdecoratie aan gaat schaffen en houten jaloezieën zijn dan een bijzonder populaire keuze. Ook al zijn er voldoende alternatieven, hout is toch een tijdloos materiaal dat in de juiste uitvoering in elk interieur past. Dat komt mogelijk ook doordat het een materiaal is dat al vele eeuwen wordt toegepast in de bouw en het inrichten van woningen. Heeft u nieuwe jaloezieën nodig, dan is het materiaal een keuze die u niet gemakkelijk maakt. Daarom hebben we hier de voor- en nadelen van houten jaloezieën op een rijtje gezet, zodat u zelf besluit of dat het materiaal van uw keuze is.

De voordelen van houten jaloezieën

Hout is niet voor niets een materiaal at al zo lang gebruikt wordt en daarom zijn de voordelen ook groot. Houten jaloezieën zijn hier geen uitzondering op. Hier geven we slechts enkele voordelen waarvan u profiteert met houten jaloezieën.

1.   Hout is een warm, natuurlijk en traditioneel materiaal

De sfeer die hout uitstraalt is eigenlijk door geen ander materiaal te evenaren. Het is warm en traditioneel en geen plank is hetzelfde. Er zijn verscheidene houtsoorten waaruit u kunt kiezen en deze worden gelakt in verschillende kleuren. De houtnerf blijft altijd zichtbaar en het natuurlijke aspect van het materiaal dus ook. Gebeitst hout past erg goed in traditionele en klassieke interieurs, terwijl hout dat met een kleur is overgeverfd ook in een modernere situatie prima past.

2.   Houten jaloezieën kunnen grote ramen bedekken

Hout is een sterk materiaal en tegelijkertijd is het ook erg licht. De houten jaloezieën worden dus probleemloos uitgevoerd in breedtes van meer dan 3,5 meter. U kunt de jaloezieën zelfs voor grotere ramen hangen en hoeft hier geen twee exemplaren voor aan te schaffen. Dat schept eenheid en uniformiteit in uw interieur.

3.   De lamellen hebben een mogelijke grote breedte

Ook de breedte van de lamellen is groter dan bij de meeste andere materialen. Houten lamellen kunnen wel 70 millimeter breed geleverd worden. Dat betekent dat de ruimtes tussen de lamellen als ze open staan ook groter zijn en dat u dus minder uitzicht verliest. Er komt meer licht binnen en u heeft een betere controle over de hoeveelheid zon die binnen komt. Tegelijkertijd verliest u met bredere lamellen wel privacy, dus dit is meestal niet de eerste keuze bij badkamers of toiletten. Voordat u voor een brede lamel kiest, is het ook goed om de diepte van uw kozijn op te meten, zodat u zeker weet dat uw houten jaloezieën er netjes in zullen vallen.

4.   Hout isoleert

Door voor houten jaloezieën te kiezen zorgt u ervoor dat u warmte binnenhoudt in uw woning. Hout heeft namelijk een natuurlijke isolatiewaarde en als u de jaloezieën helemaal sluit, dan houden ze de warmte tegen. Tegelijkertijd zullen ze er ook zorg voor dragen dat uw ruimtes lekker koel blijven als het buiten juist warm is. Vraag uw specialist wel even over de regels als u HR++ or HR+++ glas heeft. Dit glas kan beschadigen als er een andere isolator te dicht op hangt.

5.   Hout is betaalbaar

Er zijn dure- en goedkope houten jaloezieën te koop. Als u met een budget werkt, dan zijn bamboe jaloezieën een optie, of jaloezieën van een goedkopere houtsoort. Er worden houten jaloezieën aangeboden in een verscheidenheid aan prijsklassen, dus u zal ongetwijfeld een jaloezie vinden die binnen uw budget past. Omdat u uw houten jaloezieën waarschijnlijk binnen hangt, zal de kwaliteit van de houtsoort veel minder invloed hebben op de levensduur.

De nadelen van hout

Hout is dus een schitterend materiaal en de echte liefhebbers zien geen gelijke. Ook al worden er PVC jaloezieën aangeboden met een houtlook, voor de echte houtliefhebber is dat geen optie. Toch zijn er enkele nadelen te noemen aan hout waardoor u mogelijk toch van deze keuze afstapt.

1.   Hout kan niet tegen vocht

Zoekt u houten jaloezieën voor in de keuken, de badkamer, het toilet of de douche, dan is het toch beter om voor de kunststof uitvoering te kiezen. Dat komt doordat hout niet tegen vocht kan en het dan gaat rotten en/of kromtrekken. Kiest u toch voor hout in die situaties, dan zal u dus met een aanzienlijk kortere levensduur te maken krijgen.

2.   Hout is niet geschikt voor buiten

Mocht u uw houten jaloezieën buiten op willen hangen, dan wordt dat ook ten zeerste afgeraden. Het is namelijk een materiaal dat niet goed tegen de weersomstandigheden kan en dat dus zal verkleuren, rotten, kromtrekken of uitdrogen. Zelfs als u de houten jaloezieën regelmatig zou schilderen is de levensduur buiten korten. Het is dan weer veel verstandiger om voor kunststof te kiezen.

3.   Houten lamellen zijn breder

Het feit dat de lamellen van houten jaloezieën breder zijn, is mogelijk ook een nadeel. Aluminium jaloezieën, bijvoorbeeld, kunnen met een breedte van slechts 16 millimeter worden geleverd, terwijl hout vaak begint bij 2,5 millimeter. Hoe smaller de lamellen, hoe beter de privacy en dat is handig in bijvoorbeeld kantoren, wachtkamers, toiletten en badkamers. De brede lamellen voegen toe aan de klassieke uitstraling, maar in sommige gevallen zoekt u mogelijk een smallere uitvoering.

Wel of geen houten jaloezieën uitkiezen?

Het is uiteindelijk uw eigen beslissing of u houten jaloezieën aan wilt schaffen of dat u liever voor een ander materiaal kiest. Deze keuze zal afhangen van uw smaak, van de ruimte waarin u de houten jaloezieën wilt ophangen en de stijl van uw interieur en woning. Hout is een bijzonder veelzijdig materiaal, maar het grote nadeel is dat het niet tegen vocht is bestand. Behalve dat zijn er weinig redenen waarom hout voor u niet geschikt zou zijn.

Als u nog twijfelt, ga dan eens kijken in een winkel of een showroom van een webwinkel en beoordeel het materiaal voor uzelf. Probeer de bediening uit, beoordeel hoeveel licht het doorlaat en wat de invloed is van de lamelbreedte. Daarna weet u ongetwijfeld of hout het materiaal voor uw jaloezieën is of niet.

Kijk bijvoorbeeld eens op Doehetbudget.nl of kom langs in de showroom in Alkmaar.