Doe-het-zelven of een klusbedrijf inschakelen?

Lees hier over, doe-het-zelven of een klusbedrijf in de arm nemen. Lees ook over welk gereedschap zou elke hobby klusser moeten hebben. Kortom lees hier over klussen in en om het huis, en hoe houd je het betaalbaar.

Kwaliteit betekent veilig

Om te beginnen een waarschuwing. De meeste ongevallen gebeuren door klussen in en om het huis. In verhouding komen er relatief weinig professionals bij de eerste hulp terecht, meer de doe-het-zelvers. Dit vanwege verschillende oorzaken, en een oorzaak is gereedschap van mindere kwaliteit. Het kan een onveilige keus zijn om voor het aller goedkoopste te kiezen. Een andere foute bezuiniging is niet de beschermingsmiddelen kopen. Vele malen met een goedkoop boortje in de boormachine zonder veiligheidsbril op in de muur boren gaat, maar net zo makkelijk gaat het fout, en daarom zijn er zoveel ongevallen. Toegegeven, de prijsverschillen tussen professioneel gereedschap en wat ze bij de bouwmarkt verkopen is gigantisch groot. Een goede oplossing is snel kiezen voor huren. Die grote bouwbedrijven huren en leasen veel, maar meestal kan zo’n verhuurbedrijf ook een particulier bedienen. Je hebt dan een dag of enkele dagen professioneel gereedschap wat nagezien en onderhouden is, en dat werkt stukken veiliger. Het beste voorbeeld met huren is de rolsteiger. Niemand zit te wachten op zo’n sta-in-de-weg in de schuur, dus na gebruik lever je het met veel plezier weer terug in, maar op een rolsteiger werken is altijd veiliger dan op een gammel huishoudtrapje.

Zo werkt het bij klusbedrijven

Een klusjesman heeft een busje met daarin al het gereedschap. Wat veelvuldig gebruikt wordt, zoals een boormachine, is dan van professionele kwaliteit en in eigendom. Gereedschap wat minder veelvuldig gebruikt wordt, bijvoorbeeld een parketschuurmachine, haalt de klusjesman ’s ochtends op bij een verhuurbedrijf en ’s middags kan het terug. De tip is, spiegel jezelf aan de professionals van het klusbedrijf. Met bijvoorbeeld een handzaag kiezen veel timmerlieden voor een voordelige wegwerpzaag, ga daar in mee. De gangbare machines met toebehoren zijn van goede kwaliteit, en huur wat je zelden gebruikt. Gebruik het gereedschap alleen waarvoor het bedoeld is, en goed onderhoud is noodzaak. Het beste voorbeeld hierin is een beitel, er gebeuren meer ongevallen door een botte dan door een scherpe beitel. Mocht je twijfel hebben of je een klus goed uit kan voeren, benader dan altijd een klusbedrijf. Als je iets verprutst ben je duurder uit.