Hier moet je op letten bij het vervangen van je sloten

In verschillende situaties is het vervangen van sloten op ramen en deuren aan te raden. Je kunt denken aan een verbouwing in huis, waarbij je een slotenmaker de sleutel van de voordeur wilt geven. Zo hoef je niet iedere dag op tijd bij de woning aanwezig te zijn, om de deur voor een uitvoerder te kunnen openen. Tegelijkertijd wil je niet de oorspronkelijke sleutel van je woning geven; een uitvoerder zou hier een kopie van kunnen maken. Een risico wat je liever niet neemt! Sloten vervangen kun je in sommige gevallen zelf. In de reeds beschreven situatie hoeft slechts de cilinder van het slot vervangen te worden. De slotschilden kunnen blijven zitten.  

Het vervangen van een cilinder kan ook voldoende zijn bij sloten repareren. Denk aan vorstschade in de cilinder, of het afbreken van je sleutel. Blijkt dat het volledige slot geforceerd is tijdens een inbraakpoging? In dat geval kan een slotenmaker helpen deze te vernieuwen. Het is hierbij interessant om te kijken of er kansen liggen, om voor een beter slot te kiezen. Op deze wijze moderniseer je de inbraakbeveiliging van je woning. 

SKG-rating van verschillende sloten 

Heb je al eens van het SKG gehoord? SKG is een afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze partij deelt onder meer beoordelingen uit aan sloten. Het gaat hierbij niet alleen om cilindersloten voor deuren, maar bijvoorbeeld ook om sloten die op ramen gebruikt worden. De beoordeling die het SKG aan sloten geeft loopt uiteen van nul sterren tot en met drie sterren. Des te groter het aantal sterren, des te groter de weerstand ook is die sloten bieden aan inbrekers. Aangeraden wordt om voor sloten met tenminste twee van deze sterren te kiezen. 

Tip: mogelijk komt jouw woning in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen met kwalitatief goede sloten, beoordeeld door het SKG. Op internet vind je de exacte voorwaarden. Wanneer je huis aan deze voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor een korting op je verzekeringspremie. 

Sloten met elkaar vergelijken 

Niet alleen is het zaak om naar de SKG-rating van een slot te kijken. Let ook op de verschillen tussen de diverse sloten. Op de deuren van woningen wordt standaard voor een cilinderslot gekozen. Tegenwoordig zijn de sloten die zonder sleutel ontgrendeld kunnen worden in opkomst, al kiest het merendeel nog voor een klassiek slot. Cilindersloten verschillen onderling onder meer in het aantal verbindingspunten wat zij hebben met de deurpost. Ook beschikken zeker de oudere cilindersloten niet altijd over een anti-kerntrekbeveiliging. Het is sterk aan te raden om voor sloten te kiezen die dit wel hebben. Kerntrekken behoort al jaren tot de populairste inbraakmethodes. 

Een ander punt waarop sloten van elkaar verschillen: is het slot tegelijkertijd aan beide kanten te draaien? Je wilt voorkomen dat je de deur niet meer kunt openen, doordat je de sleutel aan de binnenzijde hiervan hebt laten zitten. Moderne sloten kunnen nog geopend worden met een tweede sleutel, wanneer een eerste sleutel aan een van beide kanten in het slot zit.