test

Hoe ontspan je na een werkdag?

Een vakantie heeft weinig zin, als je na de eerste week op werk meteen weer helemaal gek wordt van allerlei factoren. Aan dat laatste is niet altijd wat te doen, maar je kunt wel ervoor zorgen dat je buiten werktijd goed tot rust komt. De vraag is: Hoe creëer je voldoende rust, zodat je na je werkdag kunt herstellen?

Maak rust een prioriteit

Je wilt en moet vaak heel veel van jezelf en vaak staat uitrusten daar niet bij. Vaak wordt door mensen uitrusten en tijd voor jezelf maken als een teken van zwakte gezien, als iets dat egoïstisch is en je het daardoor niet kunt permitteren. Maar dit is natuurlijk niet waar, als je goed voor jezelf zorgt, ben je ook in staat om beter voor de mensen om je heen te zorgen. Juist als je alles even laat rusten, komen vaak de betere ideeën tot stand. Multitasken is niet productiever, dan soms even rusten en dan bezig te gaan met iets anders.

Zorg voor relaxte werkmomenten

Ook al zou je de hele dag op een hoog niveau willen werken, dat ga je hoogstwaarschijnlijk niet volhouden. Wissel daarom af met activiteiten die uiterste inspanning en alertheid af met minder inspannende activiteiten. Hetzelfde geldt voor de balans tussen activiteiten die je energie geven, meestal dingen die je leuk vindt om te doen en activiteiten die alleen maar energie kosten.

Sporten is ook rust

Het is per persoon verschillend waar die uitgerust van raakt. Sommige juist door op de bank tv te gaan kijken of te gamen en anderen door te sporten, het is belangrijk dat je uitzoekt waarvan je tot rust komt en waar je energie van krijgt. Sporten gaat op dit moment een beetje lastig of er zijn hele lange wachtrijen bij de sportschool. Alternatieven hiervoor zijn buiten sporten of een fitnessapparaat voor thuis te kopen. Als je niet weet wat voor fitnessapparaat je wilt, kun je altijd in een winkel een test doen wat het beste bij jou past. Door fit te zijn presteer je ook beter op werk.

Een aanrader is om regelmatig te sporten en op tijd naar bed te gaan!