draagmuur te verwijderen

3 tips voor wanneer je een draagmuur wilt verwijderen

Wanneer je een kamer wilt vergroten in je huis of een uitbouw wilt gaan doen voor bijvoorbeeld een serre, is er soms geen andere optie dan om de draagmuur te verwijderen. Hier komt vaak meer bij kijken dan je je van tevoren bedenkt. Wanneer je de muur zomaar verwijderd komen er scheuren in de muur en heb je kans op instortingsgevaar. Met deze 3 handige tips kun je een draagmuur verwijderen en dit allemaal voorkomen. 

Een draagmuur herkennen 

De beste manier om een draagmuur te herkennen is om naar bouwtekeningen te kijken. Deze hebben vaak een legenda waarin de draagmuren staan weergegeven. Wanneer je geen toegang hebt tot de bouwtekeningen van je woning, zijn er andere manieren om erachter te komen of jouw muur een draagmuur is. Als een muur dikker dan 10 centimeter is (zonder het aangebrachte materiaal op de muur) is er een grote kans dat de muur een draagmuur is. Andere muren zijn vaak minder dik. Daarnaast kun je ook aan het geluid horen, wanneer je er op klopt, of de muur een draagmuur is of niet. Klinkt de muur erg hol? Dan is het geen draagmuur. Klinkt de muur massief? Dan is de kans groot dat het wel een draagmuur is. Als laatste kun je ook nog kijken naar de vloer. Wanneer de muur parallel op de vloerbalken staat, is het waarschijnlijk geen draagmuur. Staat de muur haaks op vloerbalken of lopen ze de muur in? Dan is het waarschijnlijk wel een draagmuur. 

Vraag op tijd je vergunning aan 

Je bent bijna altijd vergunningsplichtig wanneer je een draagmuur wilt verwijderen, behalve als je draagmuur onderdeel is van een vergunningsvrije aanbouw of sloopafval is. Deze aanvraag duurt minimaal 8 weken, maar de gemeente kan ervoor kiezen om deze eenmalig te verlengen met 6 weken, waardoor je 14 weken verder kan zijn tot je een vergunning hebt. Vraag hem dus op tijd aan of plan de aannemer later in, zodat je niet gehinderd wordt door deze wachttijd. Je kunt de vergunning al aanvragen voordat je alle gegevens compleet hebt. De constructieberekeningen mag je na 4 weken nog toevoegen aan het proces. 

Schakel een professional in om de draagmuur te slopen 

Er zijn altijd mensen die denken dat ze het zelf kunnen, maar dit wordt sterk afgeraden. Een klein foutje kan al grote gevolgen hebben waardoor je huis instabiel kan worden. Een draagmuur kun je beter laten verwijderen door een professional. Professionals hebben veel ervaring met het weghalen van draagmuren en weten dus precies hoe het in zijn werking gaat. Hierdoor kun je een hoop schade voorkomen. Daarnaast gebeurt het met een professional een stuk sneller dan wanneer jij het zelf zou doen. De voorbereidingstijd is een stuk korter en binnen een dag is de draagmuur volledig verwijderd.