De beste muurverf voor binnen

Voor wie binnen aan de slag gaat met het verven van zijn of haar muur is een goede voorbereiding van het grootste belang. Denk hierbij aan het schoonmaken van de muur, afplakken van de muren en vloer, eventueel voorbehandelen met een voorstrijk en vervolgens het verven van de muur zelf. Maar waar moet je nu op letten als je je binnenmuur wilt verven? Welke verven zijn nu eigenlijk het meest geschikt en wat zijnde onderlinge verschillen? Deze vragen gaan we allemaal behandelen. Laten we simpel beginnen met de basis waar verf uit gemaakt is.

Verf op waterbasis of terpentine basis

Bijna alle verven van tegenwoordig zijn op waterbasis. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze verven beter zijn voor het milieu dan verven op terpentine basis. Tegenwoordig wordt verf op terpentinebasis enkel nog op de buitenmuren gebruikt dus kies je binnen eigenlijk automatisch al voor verf op waterbasis. De voordelen van een verf op waterbasis is dat deze geur arm zijn, snel drogend, niet vergelen en natuurlijk beter zijn voor het milieu. Dus verf op water basis is de beste muurverf wat betreft het milieu.

Kiezen voor Kalkmat, mat, extra mat of toch zijdeglans?

Afhankelijk van de gewenste afwerking heeft u verschillende mogelijkheden met betrekking tot de glansgraad van de verf. Veelal worden glanzende verven voor buiten gebruikt omdat deze wat harder zijn en gladder en daardoor het vuil er gemakkelijk van af kan glijden. Binnenshuis wordt vaak mattere verven gebruikt omdat dit een wat warmer en huiselijker effect geeft. Hierin onderscheiden we mat, extra mat en kalkmat. Belangrijk om te weten is dat matte verven ook wel eens krijtverven worden genoemd, met name de Engelse merken bestempelen zichzelf als een krijtverf.

De diversiteit in merken verf

In het middensegment vind u merken zoals Flexa, Sikkens en Sigma. Deze drie merken zijn de bekendste merken in dat segment. Ze hebben mooie kleuren tot hun beschikking en hebben een redelijk goed rendement per liter (rond de 10m2).  De merken in het topsegment (Farrow & Ball en Little Greene) zitten op circa 14m2 per liter. Daarnaast zijn de kleuren ook dieper en bevatten deze kleuren meerdere tonen. Dit wil zeggen dat de kleuren er iets anders uit zien naarmate het ligt gedurende de dag verandert. Hierdoor krijg je een speelser effect.

Rendement per merk

Belangrijk is het om je niet alleen blind te staren op de prijs. Goedkopere merken hebben een lager rendement (9- tot 10m2) in vergelijking tot de 12m2 van een top merk zoals Farrow and Ball. Daarnaast is het ook nog belangrijk in hoeveel lagen je het dekkend krijgt. Bij een top merk is dat 1 a 2 lagen en bij een merk in de middenklasse zal dit 2 a 3 zijn. De conditie van de muur is hierbij natuurlijks Sterk bepalend. Daarnaast is de kleur waar u over heen wilt schilderen ook bepalend. Van een donkere kleur verf op de muur naar een lichte kleur verf vraag vaak om een extra laag. U kunt de verf wat schuren om dit proces beter in gang te zetten.

 Flexa extra matSikkens Alphatex IQ MatSigma Clean MatFarrow & Ball
Estate Emulsion
Rendement per liter (muurverf, binnen, woonkamer)9m28m29m212m2
Prijs per 5L€98,54€84,00€96,95€158
GlansgraadExtra MatMatMatExtra Mat
BasisWaterbasisWaterbasisWaterbasisWaterbasis
Aantal m2 per 5L45m240m245m260m2
Prijs per m2€2,19€2,10€2,15€2,63

Mocht u nu op zoek zijn naar een plek waar u deze verven gemakkelijk kunt bestellen of nog wat extra advies wilt. Dan verwijzen wij u door naar www.kleurenwaaier.nl. Deze winkel wordt gerund door ex schilders en hebben een zeer groot assortiment van diverse soorten verven en kleuren!