Houten meubels behandelen

Beginnen jouw meubels te slijten, zijn ze beschadigd of wil je je interieur wat opfrissen? Ga dan niet direct naar een meubelwinkel om nieuwe meubels aan te schaffen. Je kan je houten meubels namelijk eenvoudig een nieuw leven inblazen door ze te behandelen. Het behandelen van houten producten kan op verschillende manieren die elk verschillende resultaten geven. In dit artikel vertellen wij alles over deze behandelmethodes.

Behandelmethodes houten meubels

Hout komt in vrijwel iedere woning voor. Of dit nu een grote eettafel is, de laminaatvloer of een wandkast, hout is niet weg te denken. Ieder type hout gaat naar verloop van tijd slijten, hierdoor is het nooit een slecht idee je meubels in te oliën, wassen, beitsen of te lakken.

Zijn jouw eetkamerstoelen écht niet meer te redden? Of wil jij je interieur drastisch veranderen en ben je op zoek naar barkrukken of andere typen eetkamerstoelen? Bezoek dan Wants&Needs en geef jouw woning een upgrade!

Schuren

Voor je begint een afwerk product te gebruiken is het altijd noodzakelijk het hout op te schuren. Of je nu een tafel of een houten vloer gaat schuren, dit geeft altijd een beter eindproduct dan wanneer er niet geschuurd wordt.

Olie

Er zijn veel verschillende typen hout en hierdoor ook veel verschillende typen olie. Zoek altijd eerst op welk type olie het best werkt bij jouw meubel. Olie breng je simpelweg aan op het hout, dit kan tot het hout niets meer opneemt. Vervolgens is het even wachten, uitboenen en klaar is kees!

Was

In tegenstelling tot olie kan je was laag na laag blijven toevoegen. Waar olie in het hout trekt blijft was op het hout liggen en creëert dus een laag over het hout. Het is aan te raden meer dan één laag aan te brengen, een enkel laagje heeft weinig tot geen effect.

Lak

Lak bescherm je meubel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld olie, wel tegen uv-stralen. Hout lakken is echter wat arbeidsintensiever dan andere methodes. Na iedere laag moet het hout opnieuw geschuurd en vervolgens weer opnieuw gelakt worden, neem dus je tijd!

Beits

Beits wordt met name gebruikt voor meubels die buiten staan. Beits trekt namelijk diep in het hout waardoor het een goed beschermende functie geeft. Ook beitsen is arbeidsintensief omdat het net als lak laag na laag geschuurd moet worden.

Whitewashen

Wanneer jij je meubels van een lichter tintje wilt voorzien dan is whitewashen een goede optie. Deze techniek laat de nerven ren dwarsdoorsnede van het hout duidelijk zien, wat een unieke look geeft. Dit komt door de ingrediënten van de verf, die creëren een unieke look en gaan langer mee zonder enig onderhoud.