plafond stucen

Onbewerkte wanden en plafonds? Bel een stucadoor!

Dat moet je natuurlijk zelf weten, maar in sommige gevallen heb je eigenlijk geen keuze. Een lekkende emmer kun je vervangen, maar zoiets doe je niet zo gauw met een plafond. Laat staan een huis!

Maar dat hoeft natuurlijk ook niet, dat staat buiten kijf. Echter, je wilt wel dat iedere renovatie het resultaat oplevert dat jij voor ogen had. Natuurlijk moet je daarvoor wel een vakman of -vrouw in de arm nemen. En zolang je het juiste materiaal en gereedschap in huis hebt, kun je het stucen uiteraard ook zelf doen! Zolang je maar weet hoe de vork in de spreekwoordelijke steel zit…

Hieronder lees je meer over dit proces en het nut ervan. Zo weet jij precies of het voor jouw woning of kantoorpand nou wel of niet nodig is!

Wanneer is stucen nodig?

Ah, we vallen meteen met de deur in huis! Fijn, hartstikke leuk. Maar op deze vraag is geen eenduidig antwoord te formuleren. Want stucwerk hoeft alleen maar plaats te vinden wanneer jij dat nodig acht. Bijvoorbeeld wanneer je iets meer eenheid in je huis of bedrijfspand wilt creëren. Moeten alle muren en plafonds dezelfde textuur en uitstraling hebben? Dan kom je al gauw op pleisterwerk uit! Natuurlijk kan alleen een likje verf al volstaan om een uniforme sfeer te creëren. Vooropgesteld dat alle plafonds en wanden even glad zijn.

Schade

Natuurlijk is het een heel ander verhaal wanneer een pleister- of verflaag beschadigd is geraakt. Of het materiaal waar het aan bevestigd is, natuurlijk. Zo kan de verflaag zo slecht zijn aangebracht dat het met hele plakken naar beneden komt dwarrelen. Bovendien kunnen er na verloop van tijd – of wegens slecht onderhoud – scheuren in het stucwerk ontstaan. Daar moet een specialist naar kijken. Ook in het geval van waterschade moet je er meteen een vakman of -vrouw bij halen, die hopelijk het euvel snel kan verhelpen. Allereerst moet het vloer-, muur- of plafond deel dat getroffen is door waterschade worden vervangen. Mocht dat dan nog niet de juiste kleur of structuur hebben, dan vraag je natuurlijk een vriendelijke en gespecialiseerde stucadoor om hulp.

Wat kost dat, stucen?

Voordat je ook maar aan deze fase toe bent, moet je al wel hebben gekeken naar je budget en zodoende bepaald of je nou wel of niet van een stucadoorsbedrijf gebruik gaat maken. Want vakwerk kost geld, hoor! Dat is wel afhankelijk van de staat en leeftijd van je woning. Bij stucen in nieuwbouw komen de kosten meestal wat lager uit, aangezien daar al een heleboel voorwerk is gedaan en je de puntjes op de i moet zetten. Verder worden de kosten bepaald door de rekenwijze van het bedrijf dat je in de arm neemt. Kies het liefste voor een specialist die een overzichtelijke alles-in-één prijs rekent.

Natuurlijk kun je het stucen ook zelf doen. Maar daar heb je wel heel specifieke gereedschappen en materialen voor nodig die je daarna misschien nooit meer gebruikt. Voordeel is wel dat je dan ook nog iemand in je omgeving kunt vragen om je te helpen, die wél verstand van zaken heeft. Stucen is immers een gedetailleerd proces, waarbij iedere stap nauwkeurig uitgevoerd moet worden. Neem dus het zekere voor het onzekere en beslis met vertrouwen!
Meer EU blogs lezen? Die vind je hier!