Hoe weet ik welke manometer ik nodig heb?

De luchtdruk of waterdruk opmeten doe je natuurlijk met een manometer. Deze anologe meter is perfect geschikt voor het uitvoeringen van metingen om te controleren of de water-of luchtdruk wel goed is. Deze metingen zijn handig om uit te voeren om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen en eventuele lekkages of andere problemen in de drukopbouw, op tijd te kunnen herkennen. Elke manometer is anders en er zijn veel verschillende manometers op de markt. Kun jij wel een extra toelichting gebruiken? Lees dan dit blogartikel! 

De belangrijkste factoren

Er zijn een aantal factoren waar je bij het kiezen van de juiste manometer rekening mee moet houden. Elke situatie is anders en vereist daarom ook een andere manometer. Een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een manometer kiest zijn:  

Welk drukbereik heb je nodig?

Om uitschieters in de druk goed te kunnen herkennen is het verstandig om een graadmeter van een dubbel bereik aan te houden. Dit houdt in dat je van tevoren al moet weten wat de normale druk is in je systemen. Wanneer je de normale druk in jouw systemen weet is de volgende stap om een manometer aan te schaffen die in ieder geval een bereik heeft die dubbel zo groot is. Wanneer je dit niet aanhoudt kun je eventuele pieken missen waardoor je later voor problemen komt te staan. 

Welke vloeistof of gassoort wil je meten?

De manometer is niet in elke situatie het beste instrument om de meting mee uit te voeren. Manometers zijn soms namelijk gebruld met fosforbrons. Deze stof is helaas niet goed geschikt voor het meten van agressieve vloeistoffen of gassen. Wil je wel graag een manometer gebruiken maar twijfel je of de vloeistof of het gas wat je wil meten te agressief is? Dan kun je beter voor de zekerheid een manometer van roestvaststaal aanschaffen. Deze zijn beter bestemd tegen de agressiviteit dan de manometers met fosforbrons. 

Komen er grote trillingen of schokken voor? 

Wanneer je een meting afneemt waarbij de kans groot is op veel trillingen, schokken of drukstoten is het verstandig om te kiezen voor een manometer met glycerine. Deze stof is uitermate bestendig tegen de druk van de schokken. Dit zorgt ervoor dat de manometer de druk beter aankan en dus minder snel slijtage oploopt, waardoor de manometer veel langer meegaat. 

Hoe nauwkeurig moet de meter zijn?

Wanneer de meting heel nauwkeurig moet zijn omdat kleine afwijkingen al van belang zijn, doe je er goed aan om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van een manometer. Er zijn manometers met verschillende drukverdelingen te verkrijgen dus ga in dit geval voor een manometer met een erg uitgebreide drukverdeling. Zo weet je zeker dat de nauwkeurigheid niet in het geding is. 

Waar koop ik de manometer?

Wanneer je alle vragen voor jezelf hebt beantwoord kun je met een goed gevoel de juiste manometer kopen. Wanneer je niet weet waar je deze het best kunt kopen raden we je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Ebora. Je hebt hier namelijk een breed assortiment zodat je voor iedere meting zonder problemen de juiste manometer aan kan schaffen.