Welke benodigdheden heb je nodig voor de hagen in je tuin

Struiken of hagen geven vaak een extra touch aan de sfeer in je tuin. Zeker in combinatie met wat bloemen of planten, zorgen struiken bijvoorbeeld voor een mooi geheel. Aan de andere kant zorgen ze natuurlijk ook voor meer onderhoud. Het juiste materiaal zorgt ervoor dat het onderhoud tot het minimum wordt beperkt zodat er meer tijd is om te genieten. 

Kies de juiste haagschaar

Een haagschaar moet je in je bezit hebben wanneer je struiken en hagen in je tuin hebt staan. Afhankelijk van de grootte van de haag, moet je rekening op twee snoeibeurten per jaar. De eerste doe je best na de winterperiode en in aanloop naar de zomer. Denk dan aan de maanden maart of april. De tweede snoeibeurt plan je best in na de zomerperiode en voordat de winter start. Ideale maanden zijn hier september of oktober. Zorg ervoor dat het nog niet te koud is, want dan herstellen ze minder goed van hun snoeibeurt.

Bij de aankoop van een haagschaar moet je kijken naar de werkbreedte en naar de aandrijving. In de meeste winkels is de kleinste werkbreedte veertig centimeter en de grootste tachtig centimeter. Hoe groter je haag, hoe groter de werkbreedte van je haagschaar. Zo kan je een grotere oppervlakte in een keer bestrijken. Wat de aandrijving van de schaar betreft, kan je kiezen tussen benzine, elektriciteit en op batterij. Het voordeel van elektriciteit is dat je enkel een verlengkabel nodig hebt om in een stopcontact te steken. Wel moet je steeds rekening houden met de kabel en ben je hierdoor soms beperkt in ruimte. Bij een batterij heb je geen last van een kabel, maar moet je wel altijd zien dat deze volledig is opgeladen. Een reservebatterij die oplaadt terwijl je bezig bent, kan altijd handig zijn. Bij benzine moet je er enkel rekening mee houden dat je steeds benzine in huis hebt. 

Kettingzaag voor de takken

Wanneer je je haag hebt gesnoeid, moet je natuurlijk nog een blijf weten met de afgesnoeide takken. Deze kan je in je afvalcontainer gooien, maar de kans is groot dat de takken te groot zijn en dus te veel plaats innemen. Wanneer je een kettingzaag in je bezit hebt, kan je dit probleem oplossen. Lange of dikke takken kan je eenvoudig met een kettingzaag in stukken zagen waardoor ze zonder problemen in je afvalcontainer passen. Net zoals bij een haagschaar heb je ook bij de kettingzaag keuze tussen drie verschillende aandrijvingen. Het is wel aan te raden om voor dezelfde aandrijving te kiezen als je haagschaar.