Je meubels op elkaar afstemmen

Je meubels op elkaar afstemmen

Als je je huis inricht, wil je graag dat alles bij elkaar past. Zo krijg je sfeer in de ruimte en ziet het er gelijk ook netter uit. Je kunt natuurlijk een hele set meubels van hetzelfde merk kopen, maar soms is dat saai, te duur, onhandig, of had je al iets anders in gedachten. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om je meubels op elkaar af te stemmen. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf meubels maken met een eigen design.

Vorm en grootte kiezen

Het is belangrijk om naar de vorm en grootte van je meubels te kijken. Controleer of ze goed genoeg in de ruimte passen. Zijn je meubels te groot, dan lijkt de kamer kleiner en voller, maar te kleine meubels zien er ook niet goed uit. Met de juiste vorm maak je optimaal gebruik van je ruimte: denk aan een diagonaal oplopende boekenkast voor onder je trap. Stem de vorm en grootte van je meubels bovendien af op elkaar. Je wilt niet dat je stoelen te hoog of te laag zijn voor je tafel, of dat er een groot, luxe nachtkastje naast een piepklein bed staat.

Samenhang creëren

Op zoek naar een manier om de ideale sfeer in jouw woning te creëren? Maak eens gebruik van een terugkerend element. Zo kun je al je deurklinken en grepen van kastjes door mooiere vervangen die allemaal bij elkaar passen. Heb je een specifieke sfeer in gedachten, dan kun je een detail terug laten keren dat hierbij past, zoals planten en hout voor een natuurlijke sfeer of zachte stoffen voor een geborgen gevoel. Ook kleur speelt hier een grote rol bij. Kies dus kleuren die bij de sfeer en bij elkaar passen. Net als details kun je kleuren ook terug laten komen. Verf bijvoorbeeld al jouw raamkozijnen en deurlijsten dezelfde kleur. Toch hoef je niet altijd alles op elkaar af te stemmen. Met een verrassend contrast maak je indruk en breng je variatie in je woning.

Vloer en muur

Zo zijn er nog meer dingen om op te letten. Vergeet bijvoorbeeld de vloer en muur niet! Wil je efficiënt werken, dan is het handig om de vloer als eerste klaar te hebben, voordat je aan de meubels begint. Je kunt een vloer kiezen die bij jouw sfeer past: een donkerbruine vloer past bijvoorbeeld bij warme kleuren. Maar je kunt ook juist voor een neutrale vloerbedekking kiezen, zodat jouw meubels er makkelijker mooi bij staan. De muur kun je voor het laatst bewaren. Het is namelijk makkelijker om de kleur van je muur op de meubels af te stemmen dan andersom.