Sleutelproblemen? Zo los je ze op

We gaan er maar even vanuit dat je wel het gaatje hebt kunnen vinden, maar dat je daarna tegen een hindernis aan bent gelopen. Zo verhelp je die!

Hoe gemakkelijk en efficiënt sleutels en sloten ook zijn, net als andere gebruiksvoorwerpen kunnen ze kapot gaan. Op allerlei verschillende manieren, ook nog. Zo heeft elk mankement zijn eigen oplossing nodig. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende op een rijtje gezet, evenals wat eraan gedaan kan worden.

Je sleutel blijft steken

Dat je sleutel vast in ‘t slot blijft zitten kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht heeft er zich een lichte verbuiging voorgedaan of is er op de een of andere manier vuil tussen de groeven gaan zitten. Er zijn manieren om dit zelf op te lossen. Grijp bijvoorbeeld met een pincet het stukje sleutel dat nog uitsteekt vast en trek deze eruit. Mislukt? Jammer! In dat geval gebruik je een ijzerdraadje of ander dun voorwerp om vanaf de andere kant te proberen de sleutel naar buiten te duwen.

Je sleutel breekt af

Hè gatver! Natuurlijk zal deze uiteindelijk vervangen moeten worden, maar eerst moet ‘ie er wel uit. Dat kan nog een lastig klusje worden. Probeer het eerst eens met smeermiddelen! Hiermee krijg je de boel flink losser, waarna een flinke klap op de deur kan volstaan om resultaten te boeken. Door de trillingen kan de sleutel namelijk los schieten. Als je geluk hebt, uiteraard.

Je sleutel is geblokkeerd

Een blokkade van het mechanisme is mogelijk. Dan kan de sleutel niet meer draaien en krijg je je deur met geen mogelijkheid meer vergrendeld. Of ontgrendeld, natuurlijk. Beide situaties kun je uiteraard missen als kiespijn. In dat geval raden we je aan om de binnenkant van het slot wat gladder te maken met behulp van een smeermiddel. Probeer vervolgens heel voorzichtig met het losmaken van de sleutel door deze met behulp van een pincet of lange dunne pin aan te duwen.

Cilinderslot defect

Het wordt wel heel lastig om dit probleem zelf op te lossen. Eén van de diverse palletjes in zo’n slot kan geblokkeerd zijn, waardoor indraaien van de sleutel niet meer mogelijk is. Dankzij een tik met een hamer op de cilinder krijg je de pal met een beetje geluk weer op z’n plek, zodat het slot weer bruikbaar wordt. Lukt dat niet? Schakel dan een slotenmaker in.