Van oerwoud naar tuin: maak wat van al dat groen!

Hoewel we er niet specifiek van uitgaan dat dit de enige kleur is die op jouw erf floreert. Misschien heb je wel een prachtig bloemenperk!

Maar hoe het ook zij, dat moet natuurlijk wel onderhouden worden, net als de rest van je tuin. Hoe ga je dat aanpakken? Methodisch, natuurlijk! Niet lukraak klussen gaan oppakken maar baseer je op een plan. Herinner Moeder Natuur aan haar zelfstandigheid, maar ook aan het feit dat het nooit verkeerd is om om hulp te vragen wanneer nodig. Dat is een boodschap die bij haar niet altijd even goed blijft hangen. Maar zodra jullie eenmaal beginnen met samenwerken, zul je zien dat je tuin daar volop van zal profiteren!

Ben je klaar om aan de slag te gaan? Houd dan onderstaande klussen in je achterhoofd.

Bewatering

Tja, klus, dat kan wat teveel gezegd zijn voor deze categorie. Want natuurlijk kun je een Gardena tuinslang met bijpassende sproeikop voor een perfecte verdeling ter hand nemen. Maar in plaats daarvan heb je ook de mogelijkheid om voor een volledig geautomatiseerd systeem te kiezen. Dat geef je een vaste plek en laat je lekker zijn ding doen. Misschien af en toe even bijsturen, maar voor de rest kun jij je lekker concentreren op andere taken.

En wanneer het een beetje meezit, blijft het niet de hele lente en zomer droog, maar leeft je tuin ook flink op na een fikse regenbui.

Gazononderhoud

Leuk hoor, zo’n grasmat. Het bijhouden is echter wel een behoorlijke verantwoordelijkheid. Zodra het te hoog komt, is het uiteraard tijd om te gaan maaien. Let wel, dit geldt alleen voor de grotere oppervlakken. Hier ga je overheen met een handmaaier of een motorisch aangedreven apparaat. Heb je ook grasranden in bijvoorbeeld je borders? Dan kun je die trimmen met messen en scharen die precies voor klussen als deze bedoeld zijn. Daarnaast bestaat er speciale gazonvoeding met kalkbasis die je over je gras kunt verdelen. Mos en onkruid worden ermee tegengegaan en je hoeft minder vaak te maaien wanneer je dit gebruikt!

Bomen en struiken

Zodra de vorst wegtrekt en de zon zich steeds meer – en langer – laat zien, wordt het tijd om je snoeischaar uit het spreekwoordelijke vet te halen. Door overbodige en afgestorven takken weg te halen uit bomen en struiken, wordt de groei van al je groen behoorlijk bevorderd. In plaats van kramp te krijgen in je armen, weet men het je tegenwoordig wel erg makkelijk te maken. Je kunt namelijk ook een elektrisch snoeimes gebruiken. Uiteraard mag je dan wel een flink snoer hebben, anders blijf je aan de gang.