Schroefcompressor

Wat is de juiste druk om te gebruiken voor mijn  pneumatisch gereedschap

Luchtcompressoren en pneumatisch gereedschap maken het mogelijk om in enkele seconden datgene te bereiken wat met de hand uren zou kunnen duren. Bij het snijden van harde materialen en het losdraaien van lang vastzittende bouten kan een lucht aangedreven gereedschap onmiddellijk doen wat anders onmogelijk zou zijn. Het is echter belangrijk om de luchtdruk vereisten van een bepaald gereedschap of een bepaalde toepassing te kennen. Lees er hier meer over!

Luchtdruk per toepassing

Hoe weet je hoeveel luchtdruk nodig is voor een bepaalde toepassing? Luchtgereedschap voor algemeen gebruik met draagbare luchtcompressoren (verkrijgbaar bij Van Elewout) vereist gewoonlijk 0 tot 5 kubieke voet per minuut (cfm) bij 70 tot 90 pond per vierkante inch (psi), terwijl bij grotere gereedschappen die zijn aangesloten op stationaire systemen de vereisten gewoonlijk meer dan 10 cfm bij 100 tot 120 psi bedragen. Bij intermitterend gebruik hebben standaard gereedschappen voor bepaalde toepassingen specifieke luchtdruk vereisten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de verschillende cfm-niveaus met vier moeten worden vermenigvuldigd wanneer er sprake is van continu gebruik. Hier zijn enkele van die toepassingen:

Beitelen

Als een gereedschap dat soms wordt gebruikt om door metaal te snijden, is een luchtbeitel een van de zwaardere pneumatische handgereedschappen. Met zijn vlakke, smalle snijvlak kan een luchtbeitel zowel voor steen of hout gebruikt worden, waardoor het een nuttig gereedschap is in de bouw en renovatie van huizen en gebouwen. Beitels zijn vooral handig voor het uitsnijden van zwaluwstaartverbindingen en pengaten bij de bouw van aangrenzende wanden en planken. Bij algemeen gebruik vereist een luchtbeitel 3 tot 11 cfm bij 90 psi. Voor een luchtbeitel kan je het beste een schroefcompressor gebruiken

Brad-spijkers

In de bouw en woningrenovatie wordt dit gereedschap gebruikt om diepgaande brad-spijkers in muur- en deurlijsten te slaan of  eigenlijk overal waar gewone spijkers visueel storend zouden zijn. De gelijknamige nagels van dit gereedschap zijn dunne nagels zonder kop, die met het blote oog veel minder opvallen dan gewone nagels met platte kop. Als relatief licht pneumatisch gereedschap vereist een brad spijkermachine over het algemeen slechts 0,3 cfm bij 90 psi.

Kozijn spijkeren

Bij het inlijsten van het interieur van een huis kun je binnen enkele minuten tientallen spijkers gebruiken. Met een inlijst spijkerapparaat hoef je geen spijkers bij de hand te houden, want de spijkerbanden worden in het gereedschap geladen zoals kogels in een machinegeweer. Met een pneumatisch inlijst apparaat kun je tientallen planken aan elkaar bevestigen in slechts een fractie van de tijd die je met een hamer nodig zou hebben, of je nu werkt aan wand kozijnen of dakspanten. Het meest verbazingwekkende van alles is dat een framing nailer slechts 2,2 cfm bij 90 psi nodig heeft.