Nieuw dak

Nieuw dak: waarom en wat kost het?

Het kan voorkomen dat je complete dak vervangen moet worden, inclusief de constructie. Dit is een ingrijpend project, waar veel tijd in gaat zitten. De dakdekker moet namelijk je oude dakbedekking eerst verwijderen, vervolgens de constructie bouwen en dan de nieuwe dakbedekking plaatsen. In dit artikel lees je wanneer het nodig is om je dak te vervangen, en wat de kosten zijn.

Wanneer is een nieuw dak nodig? 

Een compleet nieuw dak is bijvoorbeeld nodig wanneer de levensduur van je dak aan zijn einde is, of als je dak niet meer voldoende bescherming biedt vanwege grote beschadigingen. Bijvoorbeeld door houtrot of grote waterschade. Ook kan het natuurlijk zo zijn dat je zelf een nieuw dak plaatsen wil in verband met een renovatie of het (laten) bouwen van een nieuw huis. 

Bij een nieuw dak wordt er een nieuw dakbeschot en nieuwe dakbedekking geplaatst. Het is daarbij verstandig om je nieuwe dak ook direct goed te laten isoleren. Met een goede dakisolatie verlies je geen warmte via je dak. Zo bespaar je op energiekosten en kun je de temperatuur in huis aangenaam houden. 

Wat zijn de kosten voor een nieuw dak?

De kosten zijn afhankelijk van je type dak, en wat er precies moet gebeuren. Je betaalt dus voor je nieuwe dak, het dakbeschot en eventuele isolatie. De prijzen voor een plat dak zijn iets lager dan de kosten voor een nieuw hellend dak volgens deze website

Een nieuw dakbeschot kost tussen de 85 en 150 euro per vierkante meter. Het kost tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter om een plat dak te vervangen. De kosten door het vervangen van een hellend dak liggen tussen de 75 en 130 euro per vierkante meter, vanwege het materiaal is dit iets duurder. 

Wil je je dak ook gelijk laten isoleren? Houd dan rekening met nog een bedrag van tussen de 40 en 115 euro per vierkante meter voor het isolatiemateriaal. Hieronder zie je deze prijzen in een overzicht. 

Dak vervangen prijs 2022

Soort klusKosten gemiddeld per m²*
Plat dak vernieuwen €75,- tot €100,-
Hellend dak vernieuwen €75,- tot €130,-
Dakisolatie€40,- tot €115,-
Vernieuwen dakbeschot€85,- tot €150,-