Geef voorrang aan isolatie

De winters in Nederland zijn misschien niet al te streng, maar vergis je niet! Die kan wel degelijk invloed hebben op het comfort in jouw woning.

Zeker wanneer die qua onderhoud te wensen overlaat. Je woning dus, niet de winter. Dit resulteert meestal in een gebrekkige isolatie, die weer zorgt voor flink wat kou in huis. Gelukkig is zo’n probleem gemakkelijk te voorkomen en verhelpen. Hoe? Dat leggen we je graag uit in het onderstaande artikel.

Isolatie

Wat is de grote overeenkomst tussen de zomer en de winter? In beide periodes verlangen we hevig naar warmte. Alleen is die uiteraard in hartje zomer een stuk vanzelfsprekender. Het beetje dat je in de winter koestert mag dan ook absoluut niet ontsnappen.

Dat gebeurt wel wanneer er gaten en kieren in je muren en aan je deuren en ramen zitten die nog afgedicht moeten worden. Daarvoor kun je tochtstrips gebruiken of in de ernstiger gevallen aan je muren met isolatiekit. Controleer ook zeker je kelder en je dak. Hier zou je een extra laag glaswol aan kunnen brengen voor de zekerheid. Moet er van buitenaf het een en ander gebeuren? Lees je dan goed in hoe dit moet, aangezien de isolatie van een plat dak anders werkt dan die met een puntvorm. Of je laat dit opknappen door een expert, dat kan natuurlijk ook. Zolang je er maar zeker van bent dat op deze punten absoluut geen warmte meer kan ontsnappen.

Rookkanalen

Tijdens het stoken van een knapperig en (hart)verwarmend haardvuur, moeten je rookkanalen uiteraard open staan. Maar vergeet niet ze erna weer te sluiten, anders ontsnapt alsnog al die kostbare warmte! En dan heeft stoken ook geen zin.

Ventilatie

Voor de gezondheid en hygiëne binnen jouw knusse optrekje is het van groot belang dat je, ironisch genoeg, toch dagelijks af en toe een raam en/of deur openzet. Dit geldt voor alle ruimtes in je woning.

Verwarming ontluchten

Jouw radiatoren hoeven echt niet muisstil te zijn. Maar hoor je ze van binnen klotsen? Dan zitten er luchtbellen in die de warmteafgifte verhinderen en verminderen. Dat los je gelukkig eenvoudig op door de desbetreffende radiatoren te ontluchten.

CV-ketel wintercheck

Zorg ervoor dat je cv-ketel het hele jaar door optimaal functioneert. Helemaal in de wintermaanden, natuurlijk. Zijn er gebreken? Dan loop je de kans dat je geen gebruik kunt maken van heet water uit de kraan en ook je verwarming lijdt onder zo’n defect. Laat periodieke controle en onderhoud uitvoeren door een expert.

Verlichting en thermostaat

Je energierekening wordt ook beïnvloed door je stroomverbruik. Eerder invallende duisternis zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent om je lampen aan te doen. Gebruik dan ook energiebesparende pitten.

Zet bovendien je thermostaat ‘s avonds uit, aangezien je bed overdag al lekker moet zijn opgewarmd.

Kranen en afvoer buiten

Kranen en je hemelwaterafvoer kunnen kapotvriezen. De eerste moet je dus grondig afsluiten en de tweede controleren op afval en dit verwijderen. Anders kunnen er verstoppingen ontstaan.

Veel succes en warmte toegewenst deze winter!