Ongedierte voorkomen in huis

We praten van ongedierte als het om dieren gaat die mensen doorgaans niet graag in en/of rond het huis zien. Dat komt doordat ze schade of ongemak veroorzaken en/of ziektes kunnen overdragen. Veel ongedierte heeft de eigenschap dat het zich zeer snel kan vermenigvuldigen en zo een plaag wordt. We sluiten af door in te gaan op de vraag hoe kom je van huisstofmijt af.

Voedselafval

Zoals alle dieren heeft ongedierte ook voedsel nodig om te overleven. Met name hebben we het dan hier over ons voedsel. We moeten er daarom voor zorgen dat ongedierte daar niet bij kan. Totdat we een bepaald voedsel eten, letten we erop dat er geen dieren bij kunnen. Naar voedselafval kijken we echter minder goed om en dat is een voorname voedingsbron voor ongedierte. Als we er voor zorgen dat ongedierte ook daar niet bij kan, dan is het voor ongedierte al een stuk onaantrekkelijker om in een woonhuis te blijven.

Controle op wat binnenkomt

We nemen van alles en nog wat mee ons woonhuis in. Als we goed controleren dat daarmee geen ongedierte mee komt, kunnen we proberen die toegangsweg afsluiten. Zit er tussen voedsel, planten, bloemen, tuinaarde, houten voorwerpen enzovoorts geen ongedierte? Brengen onze huisdieren geen ongedierte mee naar binnen? Blijft er wellicht klein ongedierte aan onze kleding zitten?

Toegangswegen

Behalve dat ongedierte kan meeliften, zoals in de voorgaande paragraaf is beschreven, kan dat ook een eigen weg zoeken onze woning in. Allerlei insecten komen via open ramen naar binnen. Goede horren kunnen dan prima diensten bewijzen. Gaten en kieren dichten is ook heel nuttig, bijvoorbeeld tegen muizen.

Huisstofmijt

We gaan het als voorbeeld hebben over de huisstofmijt. Als die zich in je huis bevindt, dan wordt de vraag hoe kom je van huisstofmijt af? Huisstofmijten kunnen allergische reacties bij mensen veroorzaken. Ze doen het goed in vochtige omgevingen. Het is daarom goed om voldoende te ventileren. Zorg voor zo min mogelijk stof in huis. Zoals de naam al doet vermoeden, gedijt de huisstofmijt daar goed in. Kies bij de aanschaf van met name vloerkleden, gordijnen, matrassen en vloerbedekking voor materialen die minder stof geven.