Wat voor verwarming in huis?

Er zijn veel verschillende soorten verwarming, maar welke past het beste bij jou? Om je te helpen met jouw keuze is hier een lijst met de verschillende soorten verwarming en wat je ermee kan. 

Centrale verwarming

Dit is een van de voornaamste verwarmingen. Voor centrale verwarming gebruik je een CV ketel. De centrale verwarming gaat aan op het moment dat je de thermostaat in huis aan zet. Deze stuurt een seintje naar de CV ketel. De CV ketel warmt vervolgens het water op in de ketel en stuurt dit door de radiatoren in huis. Meestal worden CV ketels verwarmd met aardgas, maar er zijn tegenwoordig ook elektrische CV ketels. CV ketels werken niet alleen met radiatoren, maar kunnen ook gebruikt worden met vloerverwarming. 

Je kunt een CV ketel in Friesland en heel Nederland kopen. De prijzen hiervan verschillen erg per soort ketel. Zo kun je een CV ketel krijgen voor 1000 euro tot wel ruim 12000 euro.  

Vloerverwarming

Deze soort verwarming is erg efficiënt en werkt vaak beter dan de standaard radiatoren. Vloerverwarming is verspreid over de gehele vloer en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Radiatoren staan op vaste locaties en vaak aan de wand. Dit zorgt ervoor dat het midden van de kamer niet altijd goed warm wordt. Vloerverwarming kun je op basis van een water of elektrische vloerverwarming. Een vloerverwarming op water is aangesloten op een CV ketel, houdt hier dus ook rekening mee! 

De kosten van vloerverwarming is afhankelijk van wat voor systeem er gekozen wordt. Er zijn twee soorten systemen: droogsysteem en nat systeem. Een droogsysteem is iets duurder dan een nat systeem. De prijzen zijn vooral afhankelijk van het oppervlak en het type verwarming. Bij een oppervlak tot 120m2  voor de hoofdverwarming kunnen de kosten oplopen tot 3400 euro. Voor een bijverwarming zijn de kosten wat lager. 

Infraroodverwarming

Tegenwoordig bestaan er ook infrarood panelen die als verwarming gebruikt kunnen worden. Deze panelen zijn wit en onderhoudsvrij. Ze kunnen makkelijk aan het plafond geïnstalleerd worden en verstoren zo niet het interieur van jouw huis. Daarnaast zijn infrarood panelen stil en geven ze geen geur af. Ook komen er nog vele voordelen bij het gebruiken van infraroodverwarming. Zo heb je geen onderhoudskosten en kun je de verwarming per kamer anders instellen. Ten slotte droogt de lucht niet uit, wordt de kans op schimmel in het huis verkleint én is het milieuvriendelijk.

Succes met het kiezen van een verwarming!