Is een energielabel verplicht bij verkoop van een bedrijfspand?
Wanneer een bedrijfspand een energielabel heeft geeft dit aan hoe energiezuinig het pand is. Hierbij is een energielabel A heel erg energiezuinig een energielabel G is een slecht energielabel. Een energielabel is wel handig bij de verkoop en kan ook zo zijn voordelen opleveren.
Is een energielabel nodig bij een bedrijfspand
Tegenwoordig is het verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop van een bedrijfspand dat geen woonbestemming heeft. Dit kunnen onder andere scholen, kantoren, kinderopvang, horeca, gezondheidszorg en vele meer zijn. Het is zelfs verplicht om bij het te koop aanbieden van het pand de energielabel te benoemen. Een energielabel aanvragen van een bedrijfspand mag niet ouder dan tien jaar zijn. Houdt de energielabel dus goed in de gaten en zorg dat er op tijd een nieuwe up to date energielabel is.
Hoe wordt de energielabel opgesteld
Een energielabel kan worden opgesteld door een vakbekwaam energieadviseur die tevens aangesloten is bij het CI. Ook moet de energieadviseur aangesloten zijn bij een organisatie die een beoordelingsrichtlijn 9500-U-Certificaat bezit. Als de adviseur aan die eisen voldoet mag die een energielabel afgeven. De adviseur maakt op basis van een aantal kenmerken van het gebouw een energieprestatieberekening waaruit dan een energielabel komt. Wanneer het energielabel geregistreerd is in de registratiedatabase door de adviseur krijgt de eigenaar van het pand de energielabel.
Energielabel en boete en handhaving
De ILT (inspectie voor leefomgeving en transport) controleert of er een energielabel aanwezig is. Wanneer er geen geldig energielabel aanwezig is, kan er een kans zijn dat je als eigenaar van het pand een boete krijgt. De boete hangt wel af van de situatie maar de hoogte van de boetes kunnen gevonden worden op de site van ILT. In 2023 is er een nieuwe wetgeving die zegt dat ieder kantoor groter dan 100m2 een energielabel verplicht nodig heeft. Die wetgeving is op dit moment in ontwikkeling.
Zichtbaar ophangen van een energielabel
In overheidsgebouwen en publiek toegankelijke gebouwen zijn verplicht het energielabel zichtbaar op te hangen. Dan gaat het in hoofdzaak om gebouwen die grote dan 250 m2 zijn.