Knapperend haardvuur

Diverse houtsoorten zijn geschikt om te gebruiken als haardhout. De verbranding en de staat van het hout speelt een grote rol bij onder andere rookontwikkeling. Ook is het belangrijk dat je hout kiest wat vrij is van hars. In dit blog vertellen we je meer over houtsoorten en het drogen van hout, zodat je optimaal van je haard kunt genieten.

Houtsoorten:

  • Essen
  • Beuk
  • Berkenhout
  • Eikenhout
  • Elzenhout
  • Haagbeuk
  • Kastanje
  • Esdoorn
  • Fruitbomenhout
  • Iep

(aanmaakhout)

  • Dennenhout
  • Grenenhout
  • Larikshout
  • Vurenhout

Het drogen van haardhout

Wist je dat droog haardhout zorgt voor een schonere verbranding? Om op een verantwoorde manier te kunnen stoken is droog hout van groot belang. Meestal bedraagt het drogen één tot twee jaar. Bescherm het hout tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en hagel. Hout dat nat is geworden moet opnieuw drogen. Voor de zekerheid kun je een vochtmeter kopen.

Punten om te onthouden

Het is verstandig om het hout op te slaan onder een zeil of een overkapping. Wanneer je kiest voor zeil, is het belangrijk dat de stapel niet volledig wordt afgedicht. Voor het droogproces moet er wind bij kunnen komen. Om te voorkomen dat er vocht in het hout trekt, is het belangrijk dat de opslag zich 20 centimeter boven de grond bevindt. Wij raden je aan om een pallet te gebruiken onder de stapel.

Extra tips

Stapel het hout in de breedte, dit zorgt ervoor dat de wind er doorheen kan waaien. Leg de open kant niet richting het zuidwesten. Uit die richting valt over het algemeen de meeste regen. Door voor meerdere stapels met tussenruimte te kiezen droogt het hout het snelst. Een open plek in de buitenlucht is ideaal, vermijd dus muren en garages. Door het hout in kleine blokken te klieven, versnel je het droogproces ook.

Droog hout is nuttig

De kwaliteit van hout wordt gewaarborgd door de opslag. We noemden al eerder dat droog hout zorgt voor een schonere verbranding. Je kunt het langer bewaren. De belangrijkste redenen voor droog stoken hebben we hieronder uitgelicht:

  • Het is beter voor het milieu en je kachel

Een slechte verbranding zorgt ervoor dat de zuurstof zich niet goed mengt met houtgas, waardoor deze de kachel onverbrand kan verlaten. Het milieu en de schoorsteen worden hierdoor sterk vervuild.

  • Je krijgt meer warmte

Wanneer je hout stookt dat onvoldoende is gedroogd, verdampt het water. Tijdens de verbranding kost dit warmte. Je kunt maximaal profiteren van de warmte als je droog hout gebruikt.